Människohandeln ökar inom Europa

ARBETSMARKNAD2018-04-05

Enligt en ny rapport från Europarådet ökar människohandeln i Europa. I många länder ökar utnyttjandet av arbetskraft snabbare än sexuellt utnyttjande, enligt den expertgrupp som ställt samman rapporten.

I granskningen från expertgruppen mot trafficking, Greta, finns 25 av Europas länder med. I alla de granskade länderna har människohandel i syfte att utnyttja människor som arbetskraft ökat de senaste åren. Enligt rapporten är människohandeln att betrakta som vårt århundrades slaveri.

”Vår granskning visar att fler och fler människor utsätts för människohandel och tvingas arbeta under fruktansvärda förhållanden i Europa, både inom länderna och över gränserna”, kommenterar Siobhán Mullally, ordförande för expertgruppen Greta, i ett pressmeddelande.

Män utnyttjas oftare i branscher som jordbruk, byggande och fiske, medan kvinnor tenderar att utnyttjas i mer isolerade sysselsättningar som vård och hemarbete, där de ofta utnyttjas både sexuellt och som arbetskraft, enligt rapporten.

I Sverige rapporterades 36 fall av misstänkt utnyttjande av arbetskraft under 2015. Under 2016 ökade antalet till 102 misstänkta fall, skriver Europaportalen. Den svenska regeringen befarar att siffran kan fortsätta att öka. I ett svar till Europarådet skriver regeringen att de framtida utmaningarna med människohandel och asylsökande väntas öka mot bakgrund av det stora antalet asylsökande som kom till Sverige 2015-2016.

”Offren för människohandeln är ofta ovilliga att träda fram, eftersom de är rädda för att deporteras eller bestraffas av de kriminella nätverken. Åtal och domar mot förövare är dessutom ovanliga”, konstaterar Siobhán Mullally i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA