Minst jobbtrygghet på Karolinska

HÖGSKOLAN2014-05-27

Karolinska institutet är sämst bland statliga universitet på att erbjuda medarbetarna fast jobb. Det visar en granskning som fackförbundet SULF gjort.

 

På Karolinska institutet i Solna har bara varannan lärare och forskare en tillsvidareanställning, doktoranderna inte medräknade. Därnäst kommer Uppsala universitet, Kungliga tekniska högskolan i Stockholm, Lunds universitet och Stockholms universitet. Högskolor ingår inte i undersökningen, inte heller Chalmers i Göteborg som är en stiftelse.

Svenska akademiska lärosäten är en bransch med exceptionellt många tidsbegränsade jobb. Men den verkligheten syns inte i årsrapporterna från Universitetskanslersämbetet, UKÄ, som just släppt årsrapporten för 2013.

Därför har Universitetslärarförbundet, SULF, gjort egna årliga rapporter med titeln ”Siffrorna som saknas”. Där finns statistik från SCB om hur stor andel av lärarna och forskarna på de statliga universiteten som har ofasta jobb. I genomsnitt handlar det om en tredjedel av personalgruppen.

När förra årets SULF-rapport släpptes visade det sig att inte ens lärosätena själva visste hur det stod till på den egna arbetsplatsen, kommenterar förbundets ordförande Mats Ericson i ett pressmeddelande.

”Vi anser att denna statistik borde vara självklar i UKÄs årsrapport och tillgänglig för allmänheten.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA