Nu får det vara nog

DEBATT: INSÄNT2003-12-16

Att bli arbetslös innebär inte bara en förnedring, utan också ett liv i en ständigt föränderlig värld. Regler ändras över en natt och den arbetslöse har ingen som helst rätt eller möjlighet att göra sig hörd.
A-kassereglerna ändrades återigen i februari detta år, och innebar att många som varit i åtgärd eller studerat helt plötsligt inte längre var berättigade till a-kassa. En ändring i regelsystemet som slog hårt och skoningslöst. En ändring som plösligt gällde bakåt i tiden. Ett sätt från våra ledare att statuera exempel och att få oss att ta oss i kragen.
Det är konstigt att man kan göra regler överhuvudet på människor, och att ta för givet att alla ändringar är riktiga. Regeländringen i sig hade ju varit mer acceptabel om man sagt att från och med februari kan inte åtgärd längre leda till a-kassa. Men nej, många var de förvånade och förtvivlade som helt enligt gällande regler gått en utbildning eller haft en praktikplats, och som därigenom fullgjort sina plikter. Helt plötsligt stämplades det som ej uppfyllda krav!!
En märklig historia.

Nu har åter a-kassereglerna ändrats!! Från och med den första oktober i år blir man automatiskt avstängd om man arbetar!!! Man får inte ut någon a-kasseersättning förrän man skickat in arbetsgivarintyg. Detta har man även tidigare naturligtvis haft skyldighet till. Men då har man skickat in dessa några gånger per år.
Ett exempel: Jag får tillfälligt arbete på ett företag två dagar under en månads period, resten av tiden är jag arbetslös. Då fyller jag ju i att jag arbetat två dagar och arbetslös under resten av månaden. Sedan sänder jag in detta kassakort och blir omedelbart avstängd! Är detta rätt sätt att få ut folk i arbete?
Är detta rätt sätt att stävja fusk?
Nej, det är bara för att trampa på oss stackars satar som inte får ta del av arbetslivet, och ytterligare förnedra oss.

Jag brukar t ex arbeta som inhoppare på ett stort svenskt rikstäckande företag. Detta företag har flera tusen anställda, vilket innebär att det alltid finns en stor mängd vikarier. Att få arbetsgivarintyg utskrivet från detta företag kan ta upp till en månad om det vill sig illa. Detta innebär att jag som belöning för att jag gjort rätt för mig straffas med en ofrivillig avstängning, som kan innebära outbetald a-kassa på 3–4 veckor. Vad ska jag leva på under den tiden?
Dessutom måste det innebära att folk drar sig för att ta ett kortare arbete, eller att man helt enkelt försöker ta det svart, eller hur?
Nej nu får det faan i mig vara nog!! Regler är till för att följas, men man måste ju få en chans att följa dem också eller hur?

Anders Ljung, Härnösand – arbetslös
och förvirrad regelföljare

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA