Ny mätare hotar hälsan

DEBATT2005-08-23

Det här är ett öppet brev till riksdag och regering.

Ni, riksdagsmän och regeringsledamöter, vet att elektromagnetisk strålning står i fokus för allvarliga varningar om negativ hälsopåverkan och att tillsynsmyndigheten Statens strålskyddsinstitut begär forskningspengar, eftersom kunskapen om icke joniserad strålning är begränsad.

Ni känner också till vad Robert Becker, tvåfaldigt nobelprisnominerad forskare, hävdar: Nämligen att ökningen av den elektromagnetiska strålningen är vårt största miljöhot.

I detta skede beslutar ni att all elförbrukning ska avläsas minst en gång per månad. Det ska ske med nya elmätare för fjärravläsning, vilket innebär ökad strålning i hela samhället.

Är denna ökade strålning förenlig med att ta ansvar för medborgarnas hälsa?

Vattenfall, för att ta ett exempel, monterar nu in elektroniska elmätare i våra hem i rask takt. Mätare som ständigt är aktiverade, som avger högfrekventa pulsade signaler, alla dygnets timmar.

Om jag som kund menar att jag inte vill utsättas för strålning dygnet runt, svarar Vattenfall att en ständig strålning är nödvändig på grund av ett kontrollsystem.

När jag upplyser om att jag blir svårt sjuk av den högfrekventa pulsade strålningen, som nu går direkt in i mitt elsanerade hem via elnätet, erbjuds jag ingen hjälp att minimera strålningen. I stället tar Vattenfall till brösttoner och säger likt en diktator ”Alla ska ha elmätarna, ingen kommer undan”. Dessutom förbjuds jag att stänga av min egen huvudströmbrytare. Det stör kontrollsystemet.

Justitieminister Thomas Bodström, ska det bli ett brott med straffpåföljd att stänga av sin egen huvudströmbrytare, men helt lagligt att tvinga på medborgare högfrekvent strålning? Och vart tog valfriheten vägen, partiledare Fredrik Reinfeldt?

Ni har via ett stort antal riksdagsmotioner påvisat elöverkänsligas utsatta och svåra situation och du, statsminister Göran Persson, har uttryckt ditt stora bekymmer.

Men varför blir ord aldrig handling?

Det är för mig ofattbart att ni tillåter, för det är ju ni som bestämmer, att högfrekvent pulsad strålning får gå direkt in i elöverkänsligas hem.

Dra i nödbromsen. Det finns ingen ursäkt för att en hel handikappgrupp ska tvings fly från sina hem.

Elsie Hansson

Medlem i Elöverkänsligas Riksförbund

Medlem i ST

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA