OECD: Kvinnor i jobb bakom BNP-ökning

JÄMSTÄLLDHET2018-05-15

Den nordiska jämställdhetspolitiken har lett till ökat deltagande av kvinnor på arbetsmarknaden och därmed kraftigt stärkt BNP-ökningen i Norden, enligt en rapport från samarbetsorganisationen OECD.

I de nordiska länderna står närmare åtta av tio kvinnor till arbetsmarknadens förfogande. Den stora ökningen av kvinnors sysselsättning under de senaste 40–50 åren ligger bakom den 10–20 procentiga ökningen av BNP-tillväxten per capita i Norden, enligt en ny rapport från OECD. Rapporten presenteras i dag i samband med en konferens i Kanada.

”De nordiska länderna har valt olika vägar, men haft det gemensamma målet att ge män och kvinnor samma möjligheter i arbetslivet. I dag är Norden världens mest jämställda region och den här rapporten visar vilka stora samhällsvinster som följer med en effektiv jämställdhetspolitik”, kommenterar socialminister Annika Strandhäll, S, i ett pressmeddelande.

I rapporten lyfter OECD fram utbyggd barnomsorg, betald föräldraledighet för mammor och pappor och flexibla arbetsplatser som viktiga delförklaringar till att mer än tre av fyra av kvinnorna i Norden förvärvsarbetar i dag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA