Annons:
Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak, har kritiserats för arbetsmiljöproblem och dåligt ledarskap. Enligt det nyvalda skyddsombudet Håkan Åhlenius är Mynak redo att starta om. "Folk är inte på väg bort längre", säger han till Publikt.Bild:Mostphotos
MYNDIGHETEN FÖR ARBETSMILJÖKUNSKAP
Nyhet
AVLinus Hellerstedt0 kommentarerTyck till!

Omstart för arbetsmiljöarbetet efter avhopp

I september hoppade företagshälsovården av sitt uppdrag på Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak. Samtidigt sade skyddsombudet upp sig. Nu har man utsett ett nytt skyddsombud och anlitat ett nytt företag för att kartlägga arbetsmiljön. ”Det är klart att det som har varit har påverkat”, säger nya skyddsombudet Håkan Åhlenius till Publikt.
Håkan Åhlenius, skyddsombud på Mynak.Bild:Privat

Kort efter att Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak, inrättades i juni 2018 larmade skyddsombudet arbetsgivaren om arbetsmiljöproblem. I en anonym skrivelse till arbetsmarknadsdepartementet uttryckte dessutom anställda vid myndigheten missnöje med generaldirektör Nader Ahmadis ledarskap. Flera anställda sade också till Dagens Nyheter att de valde att sluta på myndigheten på grund av arbetsmiljön.

Som en av åtgärderna för att komma tillrätta med arbetsmiljöproblemen anlitade Mynak företagshälsovårdsföretaget Previa för att kartlägga den psykosociala arbetsmiljön.

Men i september lämnade Previa uppdraget eftersom man inte tilläts ställa frågor till tidigare anställda som slutat, rapporterade Dagens Nyheter efter att ha tagit del av en mejlkonversation mellan företaget och Mynak. Ungefär samtidigt sade det dåvarande skyddsombudet upp sig. 

Det företag som tog över Previas uppdrag, Sonder, är främst inriktat på att utveckla organisationer. Företaget har nyligen presenterat en rapport, som ledningen och det nytillträdda skyddsombudet tog del av under förra veckan, enligt Håkan Åhlenius.

Enligt honom har Sonder inte intervjuat personal som har slutat på myndigheten i sin kartläggning.

– Det finns både för- och nackdelar med det. Min personliga uppfattning är att detta i första hand är det något som gäller de som är anställda i dag på myndigheten och jag tror att det är viktigt att lägga fokus på dem, säger han till Publikt.

Håkan Åhlenius har ännu inte satt sig in i rapporten fullt ut, och kan därför inte kommentera den mer i nuläget. Han känner inte fullt ut igen sig i den bild av myndigheten som framkommit i media, säger han.

– Jag vill säga att arbetsmiljön är god nu.

Myndigheten har satt ihop en skyddskommitté samt arbetat med en så kallad "code of conduct", ett dokument om hur man ska förhålla sig till varandra, berättar Håkan Åhlenius.

Eftersom Mynak saknar HR-avdelning har HR-konsulter från Statens servicecenter varit inkopplade för att hjälpa ledningen med att ta fram en handlingsplan för arbetsmiljöarbetet.

I ett pressmeddelande skriver Mynak att den färdiga handlingsplanen bland annat slår fast att man ska förebygga ohälsosam arbetsbelastning samt genomföra arbetsmiljöronder och göra medarbetarundersökningar.

Man ska också höja kunskapsnivån inom myndigheten kring systematiskt arbetsmiljöarbete, enligt pressmeddelandet.

– Den lagstiftningen borde vara självklar för oss på den här myndigheten, men det är så pass viktiga frågor att vi behöver ta upp dem ändå, säger Håkan Åhlenius.

Efter att arbetsmiljöproblemen blev kända kallade dåvarande arbetsmarknadsministern Ylva Johansson, S, till sig Mynaks generaldirektör Nader Ahmadi, som meddelade att han tagit hjälp av konsulter och mentorer för att få råd i sitt ledarskap.

Härnäst ska arbetsgivare och skyddsorganisation utvärdera resultatet av Sonders rapport, enligt Håkan Åhlenius.

– Nu är det väldigt viktigt att vi jobbar med det här som har kommit fram så att vi kan gå vidare. Vi ser framåt nu med det här arbetet, säger han.

Bli den första att tycka till!
spårtrafikNyhetNya uniformer har gett personalen på Pågatågen stora problem. De ger starka stötar. Efter en anmälan till Arbetsmiljöverket anser skyddsombudet Therese Nilsson att arbetsgivaren äntligen tar frågan på allvar.
DigitaliseringNyhetÖkad automatisering i förvaltningen och en mer kostnadseffektiv modell för digitalisering av förvaltningsgemensam infrastruktur ska utredas av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, Lantmäteriet och Ekonomistyrningsverket, ESV.
Hot och våldNyhetDet ska i fortsättningen finnas färre personliga uppgifter på offentliganställdas tjänstekort. Syftet är enligt regeringen att minska tjänstemännens utsatthet.
ArbetsförmedlingenNyhetVänsterpartiets Jonas Sjöstedt står fast vid att partiet vill rikta en misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsministern Eva Nordmark, S. Det beskedet gav han vid en frågestund i riksdagen i dag. En timme senare meddelade Moderaterna och Kristdemokraterna att de stöder en misstroendeförklaring om regeringen inte ändrar sig till på tisdag.
ArbetsförmedlingenNyhetMaria Mindhammar blir ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen. Hon kommer närmast från tjänsten som överdirektör på myndigheten. "En viktig uppgift nu är att skapa arbetsro", säger hon.
ArbetsdomstolenNyhetST förlorade mot Linnéuniversitetet i Arbetsdomstolen. Rätten slår fast att två år är 730 dagar vilket medför att en visstidsanställning enligt lagen går över till tillsvidareanställning dag 731. Det får till följd att STs medlem, med 730 dagars anställning, inte har rätt till tillsvidareanställning.
HögskolanNyhetRegeringen uppdrar till 18 universitet och högskolor att anordna fler sommarkurser. Lärarutbildningar ska prioriteras särskilt. I budgeten för 2020 finns 75 miljoner kronor avsatt för sommarkurser.
SCBNyhetDe svenska nationalräkenskaperna håller tillräckligt hög kvalitet, men statistiken har brister som kan leda till att finanspolitiska beslut fattas på felaktig grund, enligt en granskning från Riksrevisionen.
KriminalvårdenNyhetEfter en inspektion av kvinnoanstalten i Ystad i september riktar nu chefs-JO Elisabeth Rynning hård kritik mot människosynen inom Kriminalvården.
RegeringskanslietNyhetDen ordningsvakt som suttit anhållen misstänkt för en vapenstöld på Regeringskansliet försattes på tisdagseftermiddagen på fri fot. Han är fortfarande misstänkt, men på den lägre misstankegraden, skriver Dagens Nyheter.
HögskolanNyhetEn forskarexamen ger liten utdelning i lönekuvertet på arbetsmarknaden. Den slutsatsen drar Universitetskanslersämbetet, UKÄ, efter en granskning. Doktorshatten betalar sig bäst inom medicin och hälsovetenskap.
SiSNyhetEn anställd vid ett av Statens institutionsstyrelses behandlingshem avskedas från sin tjänst på myndigheten efter att ha dömts för våldtäkt mot barn. Mannen har haft en sexuell förbindelse med en 13-årig flicka han träffat på sin fritid.
RegeringskanslietNyhetEn ordningsvakt vid Regeringskansliet i Rosenbad har anhållits av polisen, misstänkt för att ha stulit ett vapen på arbetsplatsen. Enligt medias uppgifter är mannen anställd av Securitas, som ansvarar för bevakningen av Rosenbad.
MIGRATIONSVERKETNyhetMigrationsverkets omorganisation skapar oro bland personalen, och de operativa cheferna anser att motiven bakom vilken typ av neddragningar som myndigheten väljer att göra är svåra att förstå, enligt en ny rapport från Statskontoret. Samtidigt är myndighetens mål för digitalisering otydligt, i kombination med krånglande it-system, anser Statskontoret.
StatsförvaltningNyhetNästan alla som får anställning på en statlig myndighet erbjuds en introduktionsutbildning, enligt en enkät som Statskontoret har genomfört. De flesta myndigheter genomför utbildningen i egen regi.
SiSNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Statens institutionsstyrelses, SiS, ungdomshem Tysslinge, sedan en intagen ungdom lagts ned och hållits fast mot golvet av personalen.
ETIKPRÖVNINGSMYNDIGHETENNyhetEtikprövningsmyndigheten spelade in möten via videolänk mot personalens vilja. Anställda ska också ha blivit ombedda att hitta sin ersättare vid ledighet och att bekosta terminalglasögon själv, hävdar medarbetare som Publikt har talat med. ”Mycket av det här är ny information för mig”, säger direktör Johan Modin till Publikt.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetFörsäkringskassans växande kö av ärenden som gäller individer med funktionsnedsättning har fått myndigheten att beordra övertid. Nu får Försäkringskassan kritik av Justitieombudsmannen på flera punkter när det gäller handläggningen av ärendena.
KriminalvårdenNyhetDet var tjänstefel när transportledaren beordrade Kriminalvårdens fångtransport att stanna för en kisspaus sommaren 2018, slår hovrätten fast. Under rasten vid vägkanten flydde en morddömd fånge som sedan inte har påträffats.
FörsäkringskassanNyhetFörsäkringskassans chef Nils Öberg är orolig över vad reformeringen av Arbetsförmedlingen kommer att leda till, säger han i en intervju med TT. Förändringarna kommer att påverka samarbetet mellan myndigheterna.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsförmedlingens lokala närvaro ska stärkas och en del av de kontor som myndighetens ledning har aviserat ska stänga kommer att bli kvar, meddelade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, på en presskonferens i dag. Hon lovade också att presentera en ny generaldirektör innan jul.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn kriminalvårdare som dömts till ett villkorligt fängelsestraff och samhällstjänst för misshandel av en sexbrottsdömd läkare på Kronobergshäktet i Stockholm överklagar sin dom. Det gör även den misshandlade läkaren, då han anser att våldet som han utsattes för var grövre än vad tingsrätten har kommit fram till.
Inspektionen för vård och omsorgNyhetInspektionen för vård och omsorg, IVO, lever inte upp till de förväntningar som fanns när myndigheten inrättades, enligt en granskning från Riksrevisionen. Delvis beror det på bristande styrning från regeringen, anser Riksrevisionen.
FinlandNyhetPoststrejken i Finland är över sedan den finländska Posten och facket kommit överens om att paketsorterarna ska fortsätta att omfattas av sitt tidigare kollektivavtal, trots att deras anställningar flyttats till ett dotterbolag.
ETIKPRÖVNINGSMYNDIGHETENNyhetOmkring halva personalstyrkan har lämnat den nystartade Etikprövningsmyndigheten och flera medarbetare har varit sjukskrivna under året. Anställda beskriver en stressad arbetsmiljö och kritiserar ledarskapet inom myndigheten. ”Det finns säkert saker som vi som är ansvariga kan förbättra”, säger myndighetens direktör Johan Modin till Publikt.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetBeskedet om att parterna bakom januariavtalet förhandlar om att åtminstone delvis stoppa stängningarna av Arbetsförmedlingens lokalkontor tas emot med glädje av facket. ”Men med tanke på att man redan har börjat lägga ned kontor så måste man agera fort för att få någon effekt”, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson till Publikt.