Konsulter ska hjälpa Mynaks generaldirektör Nader Ahmadi att råda bot på arbetsmiljöproblem inom myndigheten.
Bild: Britt Matsson
Konsulter ska hjälpa Mynaks generaldirektör Nader Ahmadi att råda bot på arbetsmiljöproblem inom myndigheten.

Generaldirektör tar in konsulthjälp

MYNDIGHETEN FÖR ARBETSMILJÖKUNSKAP2019-09-11
Efter rapporter om arbetsmiljöproblem kallades Myndigheten för arbetsmiljökunskaps generaldirektör Nader Ahmadi till departementet för att förklara sig. Nu ska konsulter hjälpa honom med ledarskapet, skriver tidningen Arbetarskydd.

Knappt ett år efter att Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak, drog i gång verksamheten kallade dåvarande arbetsmarknadsministern Ylva Johansson, S, till sig generaldirektören Nader Ahmadi. Bakgrunden var medierapporter om stora arbetsmiljöproblem på myndigheten.

Eftersom Mynak inte har någon egen HR-avdelning är HR-konsulter från Statens servicecenter sedan en tid tillbaka inkopplade för att hjälpa ledningen på med att ta fram en handlingsplan för arbetsmiljöarbetet, enligt tidningen Arbetarskydd. 

Företagshälsovården har också fått i uppdrag att kartlägga situationen, efter att flera anställda lämnat myndigheten på kort tid. Dessutom kommer generaldirektören att köpa in extra konsulthjälp till sig själv och den övriga ledningen.

”Jag har fått mentorer bland mina kolleger och jag upphandlar en tjänst nu som ledningsstöd och coach för mig och för min ledningsgrupp”, säger Nader Ahmadi till Arbetarskydd.

Han säger också att antalet fackliga möten har ökat, och att ledning och personal tillsammans ska arbeta fram riktlinjer för vad som är ett acceptabelt beteende på jobbet.

Att Mynak inte har haft någon HR-funktion tidigare har inte haft någon påverkan på situationen. Det är inte heller en orsak till att arbetsmiljöproblem uppstått inom myndigheten, menar Nader Ahmadi.

”HR är ju mest en tjänst för arbetsgivaren. Jag hade duktiga underchefer som kunde det här från sina tidigare arbeten. Jag tror faktiskt inte att det hade någon stor betydelse”, säger han till Arbetarskydd.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.