»Otydliga besked till sjukskrivna«

SJUKFÖRSÄKRING2009-09-29

Nästa år förs en stor grupp långtidssjukskrivna över från Försäkringskassan till Arbets­förmedlingen. Reformens otydlighet slår framför allt mot de sjuka, men också mot Försäkringskassans anställda, menar Thomas Åding, ST.

Av:  Elin Ekselius och Eva Spira

Thomas Åding, ledamot i STs avdelningsstyrelse för Försäkringskassan, är mycket kritisk till att regeringens besked till de sjukskrivna är så otydligt och har kommit så sent – riksdagsbeslutet kommer först i december.

– Det är förstås värst för de sjuka, men otydligheten drabbar också oss som jobbar på myndigheten. 17 000 personer kommer att flyttas bort från Försäkringskassan, men hur många kommer tillbaka? 1 000 eller 16 000 personer? Det gör att vi får väldigt svårt att planera vår arbetsbelastning under nästa år.

Berör mycket utsatt grupp

Att »kasta runt« gruppen mellan olika myndigheter – efter tre månader har de möjlighet att än en gång komma tillbaka till Försäkringskassan – låter inte som någon bra idé, tycker han.

– Det här berör en mycket utsatt grupp som minst av allt behöver otydliga besked om framtiden.

Och de flesta av de 17 000 långtidssjuka det hela handlar om har redan deltagit i ett samarbetsprojekt mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan, Pilaprojektet, förklarar Thomas Åding.

– Det var inte många procent av de sjuka som vi lyckades få ut i arbetslivet.

Problem för hela samhället

I en intervju i ST Press ifrågasätter Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez Svankvist om Försäkringskassan tagit hand om gruppen på ett adekvat sätt. Hon säger också att »man har glömt bort« dem alldeles för länge.

– Det är ett intressant uttalande. Men problemet ägs av samhället och inte någon enskild myndighet. När man hör social­försäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson prata låter det också som om det är Försäkringskassans fel att de här personerna är kvar hos oss.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA