Polisen larmar om akut situation på landets häkten

KRIMINALVÅRDEN2019-02-21

Kriminalvårdens häkten är överbelagda. I Malmö tvingades häktet stänga för nyintagningar i helgen för att alla platser var belagda. Gripna blev i stället kvar i polisens arrester. ”Läget är akut och polisledningen bedriver ett intensivt arbete för att hantera detta”, skriver Polisen på sin hemsida.

Antalet häktesplatser räcker inte längre till i Kriminalvården. Enligt myndighetens egen statistik var beläggningen 17 februari 100,95 procent – 2 133 intagna fanns på de 2 113 platser som officiellt finns tillgängliga. På grund av den akuta platsbristen görs besöksrum och andra lokaler om till häktesplatser.

Så sent som i helgen nekades polispatruller i Malmö vid flera tillfällen tillträde till häktet med hänvisning till platsbrist. Samma sak hände i Karlskrona. I Malmö tvingades polisen hålla kvar de gripna i arresten. Enligt statistiken har beläggningen där varit hundra procent tre måndagar i rad – alla 117 platser har varit fulla, rapporterar P4 Malmöhus.

Nu sällar sig högsta polisledningen till dem som kräver att politikerna gör något åt Kriminalvårdens situation. På Polisens hemsida beskrivs läget som akut och rikspolischefen Anders Thornberg har kontinuerlig kontakt med justitiedepartementet om vilka konsekvenser situationen har för polisens arbete. Han konstaterar att Polisen griper allt fler:

”Men resten av rättskedjan måste kunna följa med i den utvecklingen och kunna ta emot det ökade inflödet för att arbetet ska bli effektivt och rättssäkerheten inte urholkas”, understryker han i ett uttalande på Polisens hemsida.

STs avdelningsordförande inom Kriminalvården, Per Sunneborn, konstaterar att myndigheten är skyldig att ta emot häktade. Enligt regleringsbrevet får det inte vara så hög beläggning som det är nu, påpekar han.

– Det är en jätteviktig samhällsfunktion, men nu är det fullständig beläggning överallt. Det här är ytterst bekymmersamt. Inte minst för personalen och deras arbetsmiljö.

Också landets fängelser har extremt hög beläggning.

Det är Kriminalvårdens placeringssektion som ska placera fängelsedömda i lämplig anstalt utifrån en risk- och behovsbedömning. När platssituationen är ansträngd påverkar det Kriminalvårdens möjlighet att placera intagna, konstaterar myndigheten i sin redovisning av platssituationen:

”Kriminalvården prioriterar dömda i häkten som ska placeras i anstalt samt akuta omplaceringar mellan anstalter. Vi prioriterar även möjliga omplaceringar från anstalter med säkerhetsklass 1 och 2 till anstalter med säkerhetsklass 3.”

På anstalterna är beläggningen totalt 97,77 procent, undantaget anstalter för kvinnor. Siffran ligger på över 99 procent på både klass 1- och klass 2-anstalter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA