Polisen vill trappa upp utbildning

POLISEN2018-05-22

Polisen vill lösa sina rekryteringsbehov genom polisutbildning vid ytterligare ett lärosäte, utökad distansutbildning och polisutbildning för specialister inom andra områden. Bättre villkor och arbetsmiljö ska också underlätta rekryteringen av 20 000 personer till 2024.

Polismyndigheten har på regeringens uppdrag tagit fram en plan för sin långsiktiga kompetensförsörjning. Förra året presenterades förslaget att inrätta polisutbildning vid Malmö högskola – den startar vårterminen 2019 – och nu redovisar man övriga förslag.

Med nuvarande takt i personalomsättningen behöver Polisen rekrytera 20 000 poliser och civilanställda till 2024 för att klara målet att ha 10 000 fler anställda år 2024.

Myndigheten bedömer att de nuvarande fyra lärosätena som har polisutbildning, Södertörn, Umeå, Växjö och, från 2019 Malmö, inte räcker för att klara rekryteringsbehovet. Ett femte lärosäte förslås i västra Sverige. Enligt Sveriges television finns intresseanmälningar från Halmstad, Borås och Trollhättan. Våren eller hösten 2019 är tänkt starttid. Antagningsprocessen behöver också göras om, enligt rapporten till regeringen.

Polisen vill även utöka distansutbildningen, som anses fungera lika väl som utbildning vid campus.

Ett tredje förslag på polissidan är att låta specialister inom olika yrkesområden genomgå polisutbildning.

”Polisutbildningen för specialister riktar sig till yrkesgrupper som för att kunna utföra sitt uppdrag inom polisen behöver såväl sin specifika specialistkompetens som poliskompetens. För närvarande pågår redan ett sådant rekryteringsarbete för att rekrytera medarbetare till nationella insatsstyrkan och nationella bombskyddet”, kommenterar rikspolischef Anders Thornberg i ett pressmeddelande.

Andra konkreta förändringar är höjda polislöner. Polisen har redan gjort särskilda lönesatsningar och har nyligen avtalat med Polisförbundet om att ytterligare uppvärdera polisyrket de kommande tre åren, detta genom löneökningar väl över ”märket” på arbetsmarknaden.

Men Polisen vill också förstärka den civila sidan, bland annat med kompetens inom it, juridik, ekonomi och kommunikation. Den behövs för att förvalta en växande myndighet, men också för att frigöra tid för myndighetens kärnverksamhet.

Myndigheten redovisar också ambitionshöjningar när det gäller arbetsmiljö och karriärmöjligheter. Under 2018-2020 avsätts 50 miljoner kronor per år för ett intensifierat systematiskt arbetsmiljöarbete.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA