Protestlistor mot städentreprenader

STOCKHOLMS UNIVERSITET2003-07-29

På flera institutioner vid Stockholms universitet pågår namninsamlingar i protest mot hur universitetet behandlat städpersonalen.

Statstjänstemannen berättade nyligen (nr 5/03) att städare sägs upp när Stockholms universitet lägger ut all städning på entreprenad. Bara en av tre entreprenörer tar över den nuvarande personalen. De övriga två, ASP och Städvärv, väljer ut vilka som ska anställas.

De som erbjuds arbete måste acceptera en lönesänkning på cirka 3 000 kronor i månaden. Men enligt förvaltningschefen Leif Lindfors är varken anställningstryggheten eller lönen något som universitetet som arbetsgivare behöver ta ansvar för längre.

Efter Statstjänstemannens artikel har protestlistor gått runt på flera institutioner på universitetet, bland annat kriminologen, filosofiska institutionen, institutionen för statsvetenskap och institutionen för socialt arbete.

– Det tas nya kontakter hela
tiden. Folk pratar med dem de känner på andra institutioner, och alla blir väldigt upprörda när de får veta vad som hänt, säger Kristina Boréus på
institutionen för statsvetenskap.

– Protesten gäller egentligen inte outsourcingen som sådan, utan att universitetet inte tar ansvar för vad som händer med städpersonalen, säger hennes institutionskollega Magnus Jedenheim. De kan två sina händer helt. Men jag tror inte att de vill bli förknippade med en sådan här arbetsgivarpolitik.

Det lokala ST-fackets Lars-Åke Säll säger att han personligen stöder protesten, men att facket inte kan agera i namninsamlingen.

– Det skulle kunna uppfattas som en olovlig stridsåtgärd, säger han.

Inom studentkåren på Stockholms universitet diskuteras just nu om man ska delta i protesten.

Bakgrund

Tre privata företag tar över städningen vid Stockholms universitet. För dem som
erbjuds jobb hos två av företagen sänks månadslönen med 3 000 kronor. De förlorar också tio semesterdagar och
andra förmåner som fri läkarvård.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA