S-kandidatur oförenlig med jobbet

ARBETSRÄTT2013-06-11

Parlamentariska socialförsäkringsutredningens huvudsekreterare Irene Wennemo har tvingats sluta, sedan hon nominerats som kandidat till ordförandeposten i Socialdemokraternas kvinnoförbund.

När Irene Wennemo tillsattes som huvudsekreterare i socialförsäkringsutredningen kom hon direkt från ett jobb som enhetschef vid LO, skriver Arbetet. Nu riktar oppositionen hård kritik mot regeringens agerande, sedan hon tvingats att lämna uppdraget i utredningen:

”Regeringen sätter utredningen på spel. Om regeringen verkligen vill något med socialförsäkringsutredningen skulle den inte sparka huvudsekreteraren i ett intensivt skede”, säger utredningsledamoten och riksdagsmannen Patrik Björck, S, till tidningen.

Också MPs ledamot i utredningen, Gunvor G Ericsson, kritiserar enligt tidningen regeringens agerande:

”Jag beklagar verkligen att Irene Wennemo inte får fortsätta. Hon har varit en av få i utredningen som försökt komma framåt och varit beredd att tänka nytt.”

Gunvor G Ericsson överväger att anmäla regeringens agerande till riksdagens konstitutionsutskott, eftersom ett jobb som utredningssekreterare är ett normalt tjänstemannauppdrag i staten. Att kandidera till eller inneha ett politiskt förtroendeuppdrag är normalt förenligt med anställningen.

Irene Wennemo har valt att säga upp sig själv.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA