Sjukdagarna blev 14 procent fler

PARADOX2003-12-10

Kronofogdemyndigheten i Stockholm kunde år 2001 räkna in 14 procent fler sjukdagar jämfört med 2000. Sjukligheten ökade för fjärde året i rad.

– Jag fick en chock när jag såg siffrorna. Vi trodde att sjuktalet skulle minska år 2001, i stället ökade det, säger Nils Nilsson, ST-ordförande på Kronofogdemyndigheten i Stockholm.

Myndigheten har under flera år dragits med stor personalomsättning. Många människor som inte längre orkat med sina arbetsuppgifter har omplacerats. Ett annat problem har enligt Nils Nilsson varit felrekryteringar – under några år anställdes enbart akademiker, varav många slutade efter en kort tid.

Men den senaste tiden har Kronofogdemyndigheten anställt ett stort antal människor med mer varierad bakgrund.

– I och med det har trycket lättat. Folk stannar kvar nu, och vi har färre omplaceringar. Och det senaste ”medarbetarindexet” visade att de anställda mår betydligt bättre än tidigare, säger Nils Nilsson.

Ändå har antalet sjukskrivningsdagar gått upp stadigt sedan 1998. Förra året var ökningen 14 procent och långtidssjukskrivningarna ökade med 17 procent.

– Det är paradoxalt, anser Nils Nilsson. Innan vi vet vad sjukskrivningarna beror på kan man bara spekulera i orsakerna. Det kan vara så att man förr var så trött att man inte ens orkade känna efter hur man mådde. Nu har det blivit ett andningshål och då faller man igenom.

STs senaste arbetsmiljöundersökning från 2001 visade att 30 procent av sjukskrivningarna på landets kronofogdemyndigheter hade stressrelaterade orsaker. Och stressjukdomar kan ha ett långdraget förlopp, framhåller Nils Nilsson.

Stockholmsmyndigheten har ett omfattande arbetsmiljöprogram för 2002. Bland annat genomförs en friskvårdssatsning med hjälp av en nyanställd friskvårdskonsulent och ett försök med rörlig arbetstid ska permanentas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA