Skolbetyget kan uppgraderas

VALIDERING2003-12-10

Nu kan det vi lärt oss utanför skolan mätas. Metoden kallas validering och kvittot är ett kompetensbevis.

Av:  Christina Swahn

I samarbete med EU etableras nu ett valideringscentrum i Botkyrka utanför Stockholm. Men försöksverksamhet finns redan i Katrineholm, Kristianstad och Göteborg.

Sedan två år har 800 göteborgare fått sina kunskaper validerade. TCO deltar i projektet tillsammans med Vuxenutbildningen, Länsarbetsnämnden och LO.

– Validering är ett verktyg som kan användas för att bedöma var individen är kunskapsmässigt, säger Angelo Matos på TCO Validering.

Det kan gälla både teoretiska och praktiska kunskaper. Validering kan visa vad man eventuellt behöver komplettera för att uppnå gymnasiekompetens.

– Ju äldre någon är, desto mer kunskaper har den. Men många är dolda, det saknas papper eftersom mycket är sådant som vi lärt oss i det dagliga arbetet. Många läser också på kvällarna men intyget de får visar inte hur mycket de kan, säger Angelo Matos.

Den som vill ha sina kunskaper värderade kan ta kontakt med Arbetsförmedlingen.

Fakta

Validering: en strukturerad bedömning, värdering och erkännande av kunskaper och kompetens som uppnåtts både i och utanför det formella utbildningsväsendet. (Källa: Regeringens utredningsdirektiv 1999:86)

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA