ST anmäler Sipri till Arbetsmiljöverket

SIPRI2014-04-09

Anställda på fredsforskningsinstitutet Sipri lider av allvarliga problem som sömnsvårigheter, ångest, självmordstankar och högt blodtryck, uppger ST, som tillsammans med Saco-s nu har anmält Sipri till Arbetsmiljöverket.

Enligt fackförbunden är situationen för de anställda mycket allvarlig.

– Det handlar om stora psykosociala problem. Anställda känner sig både hotade och kränkta på arbetet. Många har sjukskrivit sig och samverkan fungerar inte, säger STs ordförande Britta Lejon.

Enligt Britta Lejon finns det också anställda som har haft tillfälliga anställningar på Sipri i mer än 20 år.

ST och Saco-s har nu vidtagit flera åtgärder: de har sagt upp det lokala samverkansavtalet och kollektivavtalet och gjort en amälan till Arbetsmiljöverket. Fackförbunden driver också 11 tvisteförhandlingar mot Sipri och räknar med att det kommer att bli fler.

Förbunden har dessutom skickat ett brev till utrikesdepartementets kabinettsekreterare Frank Belfrage där de beskriver arbetsmiljöproblemen.

– Arbetsgivaren har brustit både i sitt arbetsmiljöansvar och sitt rehabiliteringsansvar. Vi hoppas att de nu förstår att läget är akut och att något måste göras omgående för att komma tillrätta med problemen, säger Britta Lejon.

Sipri är ett internationellt forskningsinstitut som studerar fred och konflikter. Institutet har ungefär 50 anställda och och verksamheten finansieras huvudsakligen genom anslag från utrikesdepartementet.

Publikt har sökt Sipri för en kommentar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA