Annons:
migrationsverket
Nyhet
AVCarl von SchéeleEva Spira0 kommentarerTyck till!

ST stämmer Migrationsverket om uppsägning

Migrationsverket gjorde fel när en arbetstagare i Mälardalen blev uppsagd från sin provanställning, enligt ST som stämmer myndigheten i Arbetsdomstolen. Målet är principiellt viktigt, enligt förbundsjurist Joakim Lindqvist.

En provanställning går automatiskt över till en tillsvidareanställning om inte arbetstagaren sägs upp, enligt lagen om anställningsskydd.

Men inom staten duger inte en muntlig uppsägning, utan den måste vara skriftlig. Det styrs av regler i lagen om offentlig anställning, loa.

När Migrationsverket sade upp en kvinnlig arbetstagare från hennes provanställning missade arbetsgivaren på just den punkten. Kvinnan fick ett första skriftligt besked, men inte någon slutgiltig skriftlig uppsägning efter överläggningen med det lokala facket.

– Det måste få konsekvenser om man inte följer reglerna till punkt och pricka. Annars får inte denna bestämmelse i LOA genomslag, säger Joakim Lindqvist, förbundsjurist på ST.

Kvinnan fick för ett år sedan tillfälligt arbete som assistent vid en av Migrationsverkets förvarsenheter och därefter ett sommarvikariat. När det löpte ut fick hon en tillsvidareanställning som inleddes med provanställning.

Under hösten förra året hade kvinnan hög sjukfrånvaro. I januari i år blev hon inkallad till arbetsgivaren och fick skriva under en handling om att provanställningen skulle upphöra två veckor senare.

Arbetsgivaren hade en överläggning med det lokala facket, men därefter fick kvinnan inte någon skriftlig underrättelse om att Migrationsverket tänkte fullfölja beslutet om uppsägningen.

– Vi tycker att det ska vara ordning och reda i staten. Om man bakar ihop de båda besked som arbetstagaren ska få, uppstår onödiga tvister och osäkerhet för arbetstagaren, som kan fråga sig om man blivit av med jobbet eller inte.

Enligt Joakim Lindqvist är det första gången som det absoluta kravet på en skriftlig uppsägning av en provanställning inom staten prövas rättsligt.

I stämningen begär ST att kvinnan får lön tills dess att fallet är avgjort i Arbetsdomstolen. Hon ska också ha ett skadestånd på 130 000 kronor om domstolen anser att Migrationsverkets uppsägning av kvinnan är ogiltigt.

Utöver det pågår det fem olika tvisteförhandlingar med Migrationsverket. Bland annat på grund av att arbetsgivaren fattat ensidiga arbetsledningsbeslut utan föregående förhandling med facket, förklarar Evalill Tagesson, central ombudsman på ST.

– Vi anser att arbetsgivaren därmed inte fullgjort sina skyldigheter enligt mbl, säger hon.

Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetEkonomistyrningsverket, ESV, och Statskontoret bjuder in myndigheter att delta i ett projekt för att effektivisera myndigheternas administration. Målet är att ta fram en modell för att analysera myndigheternas administration.
RättsväsendetNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ett förbud att sprida bilder som tagits under rättegångar. Förslaget ska förhindra att olagliga bilder kommer ut och sprids på sociala medier.
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.