Annons:

ST: "Vi är inte passiva"

Stödet för Sekos strejk ökar. Samtidigt är ST bundet av fredsplikt. Förhandlingsombudsman Ellen Simonsson säger att ST inte är passivt. ”Målet har hela tiden varit att rädda jobben på Veolia” säger hon.
Ellen Simonsson.

I kväll, torsdag, sade Seko nej till medlarnas bud i spårtrafikskonflikten. Det betyder att strejken fortsätter och troligen också kommer att växa.

Flera LO-förbund har varslat om sympatiåtgärder, senast IF Metall. TCO-förbunden FTF och Finansförbundet uttalar sitt stöd och i flera tidningar skriver opinionsbildare om att strejken behövs för att rensa upp bland de otrygga och dåliga anställningsformerna.

Mitt i detta står ST som tidigt valde att inte säga upp det centrala avtalet och därför förhandlar under fredsplikt. ST tror på förhandlingsvägen och anser att det fortfarande går att nå lösningar.

Finns det en risk att ST, som inte strejkar, framstår som passivt?

– Det där är en utifrånbetraktelse som jag har svårt att bedöma. Vi är inte passiva utan kämpar för våra medlemmars jobb. Målet har hela tiden varit att rädda jobben på Veolia. Vi ser ett bra centralt avtal som lösningen på problemet med dumpade villkor i upphandlingar.

Ellen Simonsson tycker att ST hela tiden har haft en klar linje i sakfrågan om deltidsanställningar och andra otrygga anställningsformer.

– Vi tycker att det är fel. När det gäller att driva på för en ändrad lagstiftning är det faktiskt vi inom TCO som varit mest tongivande.

På Veolia har omfattningen på det ursprungliga varslet från mars förhandlats ned rejält.

– Så nu pratar vi betydligt färre deltider. ST har även diskuterat hanteringen av timanställningar med arbetsgivaren. För oss har det hela tiden handlat om att rädda kvar heltider på Veolia. Men det handlar också om att få till kloka schemaläggningar så att det inte ska behövas fler timanställda för att täcka upp sommarsemestrar och sjukfrånvaro.

Vad händer om Seko exempelvis får en skrivning om vetorätt mot deltider och timanställningar i sitt centrala avtal?

– Det är en hypotetisk fråga. Men vi hoppas att Seko får bra skrivningar i sitt avtal och ser fram emot att fortsätta våra förhandlingar.

Det som blir utfallet av konflikten har ingen direkt påverkan på ST, menar Ellen Simonsson.

– Vi har ett löpande avtal. Vi får inga skrivningar om vi inte själva förhandlar fram dem.

Så det skulle kunna bli en situation med två olika avtal?

– Absolut.

ST har kritiserat Almega för den bild arbetsgivarorganisationen ger av de anställda inom spårtrafiken. Vad är det som upprör er?

– Den nidbild de målar upp av spårtrafikens anställda som lata med drömlöner. Tvärtom är det här en tuff bransch att jobba i. arbetsmiljön är mycket tuff. Då är det magstarkt av Almega att tala om våra medlemmar på det sättet.

Ni tycker också att Almega försökt utnyttja ST. Hur då?

– Almega har i annonser uttryckt att Seko likt andra förbund borde gå med på förändringar av arbetstiden. Men ST har inte gått med på några sådana förändringar. Det är inte okej att Almega på det sättet försöker så splittring mellan förbunden.

Hur är medlemmarnas reaktioner?

– Det är rätt lugnt. Sedan är det klart att många undrar hur länge strejken ska hålla på och när vi kan komma igång med våra förhandlingar igen, säger Ellen Simonsson.

Inlagt av Krister tis, 06/17/2014 - 09:09
Man kan väl sympatistrejka även under fredsplikt? Om man vill. Om Almega använder STs "förhandlingsvilja" på det som nämns i texten tycker jag ST måste agera.
Inlagt av Göran sön, 06/15/2014 - 22:53
Jag skäms!
För första gången i mitt liv skäms jag för att jag är med i Facket. Fel Fack!
SEKO tar striden för oss alla då Almega och Veolia vill tillbaka till en svunnen tid med dagavlönare(timanställda).
St står med mössan i hand med krökt rygg och bugar och ber.
Jag kommer att lämna ST så snart som möjligt. Jag vet att fler är på väg.
ST- Detta är pinssamt.
Förhandlingar? javisst, men inte i hur långt som helst.
/Göran fd, ST
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med året innan, konstaterar organisationen Sveriges museer.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
HögskolanNyhetI de flesta fall lönar det sig med en högskoleutbildning. Men vissa utbildningar ger mer i lönekuvertet än andra. Det visar en analys från Universitetskanslersämbetet, UKÄ.
DigitaliseringNyhetÖkad användning av artificiell intelligens, AI, kan skapa ekonomiska värden inom offentlig förvaltning motsvarande cirka 140 miljarder kronor per år, enligt en rapport från Myndigheten för digital förvaltning, Digg.
ArbetsmarknadNyhetValidering är viktigt för kompetensförsörjning och livslångt lärande. Det är en av de slutsatser som dras i Valideringsdelegationens slutbetänkande till regeringen.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket varslar om uppsägning av 146 anställda i Skåne, Stockholms, Västerbottens, Västernorrlands och Östergötlands län. ”Jag tycker att det är olyckligt att varsla just nu, samtidigt som vi ska göra en stor omorganisation”, säger Sanna Norblad, ordförande för ST inom Migrationsverket.
LantmäterietNyhetLantmäteriet har beslutat att ta bort möjligheten till friskvårdstimme och i stället höja friskvårdsersättningen. Både ST och Saco-S på myndigheten är kritiska till förändringen. I intranätets kommentarsfält rasar missnöjet, berättar anställda som Publikt varit i kontakt med.
ArbetsrättNyhetEU-kommissionen vill införa minimilöner i hela unionen. Inom den svenska fackföreningsrörelsen finns en stor oro för att planerna utgör ett hot mot den svenska modellen. Sverige skulle bli förlorare om de blir verklighet, anser TCO.
KriminalvårdenNyhetÄndrade regler kommer att innebära omfattande förändringar av Kriminalvårdens frivård. Villkorligt frigivna ska följas upp hårdare och fler drogtestas och få fotboja, skriver Dagens Nyheter.
DomstolarnaNyhet Domstolshandläggarna vid Värmlands tingsrätt har under flera år haft en dålig arbetsmiljö. Arbetsbelastningen är hög och många mår dåligt, enligt den anmälan som huvudskyddsombudet har gjort till Arbetsmiljöverket.
ARBETSMILJÖVERKETNyhetNär Arbetsmiljöverket flyttar sitt kontor från Stockholms innerstad till Solna krymper kontorsytan med mer än en tredjedel. ”Det är klart att det kan komma att påverka arbetsmiljön”, säger STs avdelningsordförande Marita Jonsson till Publikt.
KriminalvårdenNyhetRiksrevisionen har fått indikationer på att verksamheten vid Kriminalvårdens anstalter inte bedrivs på effektivast möjliga sätt, och har därför beslutat att inleda en granskning, skriver man i ett pressmeddelande. Anstalterna kostar cirka fem miljarder kronor per år.
PensionsmyndighetenNyhetPensionärernas riksorganisation, PRO, riktar skarp kritik mot de långa väntetiderna hos Pensionsmyndigheten. Den som söker bostadstillägg får vänta fem månader på besked, och ändringar tar ännu längre tid.
SiSNyhetEn anställd vid Statens institutionsstyrelse, SiS, har dömts till två års fängelse för vapenbrott. När mannen greps av polisen på allmän plats bar han skyddsväst och hade en skarpladdad pistol innanför byxlinningen. Den anställde har också anmälts till myndighetens personalansvarsnämnd.
KriminalvårdenNyhetEn anställd vid Kriminalvården ådrog sig allvarliga skador i samband med en övning i självförsvar på jobbet. Skadorna inträffade när instruktören skulle demonstrera hur man tar sig ur ett strypgrepp, rapporterar SVT.
SiSNyhetEn behandlingsassistent vid en av Statens institutionsstyrelses institutioner för vård av missbrukare åtalsanmäls av personalansvarsnämnden för brott mot tystnadsplikten. Den anställda ska ha lämnat sekretessbelagd information om en klient till dennes tidigare partner.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen har förlängt hyresavtalen för åtta lokala kontor i avvaktan på en översyn av nedläggningsplanerna. Några av kontoren skulle redan ha stängts. Men det är inte klart att just dessa kontor får vara kvar på sikt, enligt myndighetens presstjänst.
Myndigheten för stöd till trossamfundNyhetPå nyårsafton avled Åke Göransson, chef för Myndigheten för stöd till trossamfund, i samband med en semesterresa till Rumänien. ”Vi sörjer en omtyckt och älskad chef”, säger Åsa E. Hole, ställföreträdande myndighetschef.
KRIMINALVÅRDENNyhetVid en personalfest inom Kriminalvården tog en manlig anställd två kvinnliga kolleger på baken och kysste den enas kind. Nu har myndighetens personalansvarsnämnd beslutat att han ska få löneavdrag.
SPÅRTRAFIKENNyhetSeko stämmer tågföretaget Arriva i Arbetsdomstolen för avskedandet av en tågvärd, som enligt företaget hotat en kollega med en brödkniv.
ÖppenhetNyhetI en departementspromemoria föreslås skärpta sekretessregler för statsanställda och deras tjänstepensioner. Det handlar om att skydda personliga uppgifter om drygt 1,1 miljoner enskilda personer.
ÖppenhetNyhetDen professor vid Göteborgs universitet som begärde att få ut kollegers e-post bröt inte mot lagen. Det konstaterar Justitiekanslern, JK, efter en anmälan, skriver Dagens Nyheter. JK har beslutat att lägga ner ärendet.
DiskrimineringNyhetDiskrimineringsombudsmannen, DO, stämmer Försäkringskassan i Arbetsdomstolen, AD, sedan myndigheten avbrutit provanställningen för en man som varit föräldraledig under en del av anställningstiden.
Statens servicecenterNyhetRegeringen har uppdragit åt den särskilde utredaren Sven-Erik Österberg att utreda hur lokal statlig service ska utvecklas. Uppdraget omfattar både att lämna förslag på var nya kontor i Statens servicecenters regi bör lokaliseras och att analysera vilka myndigheter som bör komma med i kontorens serviceutbud.
KRIMINALVÅRDENNyhetUnder hösten har skyddsombud larmat om att ett nytt kollektivavtal lett till ohälsa för personalen på nationella transportenheten utrikes vid Kriminalvården. Efter resultatlösa försök till omförhandling har ST nu sagt upp avtalet. Alla fackliga organisationer inom Kriminalvården har också sagt upp samverkansavtalet med arbetsgivaren.
StatsförvaltningNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Pensionsmyndigheten för orimligt långa kötider i telefon. Trots myndighetens ansträngningar att minska väntetiderna har de inte blivit kortare, konstaterar JO.
KRIMINALVÅRDENNyhetDet fattas runt 600 platser på Kriminalvårdens anstalter och på en del håll delar intagna rum. Facket menar att den akuta platsbristen äventyrar säkerheten och arbetsmiljön för personalen. ”Kriminalvården står inför den största utmaningen i modern tid”, säger STs avdelningsordförande Per Sunneborn till Publikt.
HögskolanNyhetEnligt regeringens regleringsbrev till universitet och högskolor ska arbetet med jämställdhetsintegrering fortsätta de kommande åren, kunskapslyftet återställas och arbetet för hållbar utveckling intensifieras.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen får i uppdrag att säkra en väl fungerande kontinuerlig fysisk närvaro och tillgänglighet i hela landet. ”Det finns personer som är i behov av fysiska möten och då ska Arbetsförmedlingen kunna tillhandahålla det, oavsett var i landet man bor”, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, på dagens pressträff om myndighetens regleringsbrev för 2020.