Strejk kan stänga Louvren

FRANKRIKE2009-11-30

Personalen vid flera av Frankrikes världsberömda kulturinstitutioner går ut i strejk på onsdag. Dörrarna på Louvren och Notre-Dame de Paris kan komma att stängas. Kultursektorn är särskilt ansatt av regeringens besparingsiver anser facken.

Tusentals Paristurister har mötts av en tillbommad dörr på Centre Pompidou under den senaste veckan.

Museet, som hyser en av Europas största samlingar av modern konst, är stängt på grund av strejk sedan 23 november. Det som utlöst konflikten är framför allt regeringens beslut att bara återbesätta varannan statlig tjänst som blir ledig efter pensionsavgångar.

Centre Pompidou kommer att drabbas särskilt hårt, eftersom medelåldern i personalgruppen är hög:

44 procent av de 1100 anställda är över 50 år.

Men Frankrikebesökare riskerar nu också att bara få se utomhusfasaden på en rad andra kända byggnader. Konflikten håller på att sprida sig. Sju fack har varslat om strejk vid ett 80-tal kulturinstitutioner från och med onsdag 2 december.

Strejkhotet berör flaggskepp som Versailles, Mont-Saint-Michel, Notre-Dame de Paris och Louvren. Bara de två sistnämnda tar emot omkring 13 miljoner, respektive 8,5 miljoner besökare årligen.

Trots kulturinstitutionernas viktiga roll för Frankrikes ansikte utåt, är Kulturdepartementet kroniskt eftersatt, hävdar facken. De kräver att regeringen sätter stopp för minskade subventioner och drar tillbaka beslutet om pensionsavgångarna.

– Regeln är både socialt orättvis och ekonomiskt idiotisk, skriver de i ett gemensamt uttalande.

Enligt facken styrs politiken i dag av en doktrin, som går ut på att minska den offentliga sektorn, oavsett konsekvenserna; Museerna tvingas stänga fler salar, publiken får ett sämre mottagande och övervakningen av de franska nationella kulturskatterna försvagas. Arbetsförhållandena blir överlag allt tuffare, säger facken, som också anser att de offentliga institutionerna i dag är för beroende av kontraktsanställda.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA