STs ordförande ger Winberg rätt

JÄMSTÄLLDHET2003-07-29

– Visst har Margareta Winberg rätt i sin kritik av facken. Men att vi inte kommit längre beror inte på ovilja, utan på att lönediskrimineringen är så svår att bevisa.

STs ordförande Annette Carnhede ger jämställdhetsminister Margareta Winberg rätt i att det går alldeles för långsamt med att genomföra lika lön mellan könen.

– Det är lätt att visa att lönerna är orättvisa, men svårare att komma fram till om orättvisorna berör på kön, säger Annette Carnhede.

I Statstjänstemannen 3/2003 förklarade Margareta Winberg att hon var besviken över att facken inte har gjort mer.

”Nu har de fått det verktyg de ville ha, nämligen jämställdhetslagen, men de använder det inte”, sa hon bland annat i intervjun. Men enligt Annette Carnhede gör i alla fall ST en hel del för att komma åt orättvisorna.

– Visst är den skärpta jämställdhetslagen ett bra stöd, särskilt i förhållande till de arbetsgivare som vägrat diskutera lönebildning tidigare. Men det krävs mycket arbete och kunskap för att använda lagen.

Att det finns ett stort intresse för frågan bland de förtroendevalda visar bland annat tillströmningen till förbundets ”bygga-lön”-kurser.

– Vi försöker öka medvetenheten om hur arbetet värderas. Och kvinnors arbete värderas ofta inte särskilt högt. Orättvisorna är så totala. Det finns ingen snabb väg att reda ut vad som beror på kön och vad som beror på annat.

Men på de arbetsplatser som genomfört en arbetsvärdering har det nästan alltid visat sig finnas några fall av osaklig lönesättning på grund av kön, säger Annette Carnhede.

Margareta Winberg aviserade också i intervjun att det kan bli nödvändigt med en skärpning av jämställdhetslagen.

– Jag tror att hårdare påföljder skulle leda till att lagen tas mer på allvar, säger Annette Carnhede

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Jämställdhet ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA