Yvonne Johansson, till höger, på polisens passexpedition i Täby tycker att arbetsmiljön blivit mycket bättre sedan tidsbokning infördes. Margareta Thun, som är inkommenderad från Åkersbergas polisstation, instämmer.
Bild: Casper Hedberg
Yvonne Johansson, till höger, på polisens passexpedition i Täby tycker att arbetsmiljön blivit mycket bättre sedan tidsbokning infördes. Margareta Thun, som är inkommenderad från Åkersbergas polisstation, instämmer.

Tidsbokning gav en lugnare arbetsmiljö

PÅ JOBBET: POLISEN2014-05-07

Tidsbokning i stället för drop in har inneburit ett lyft för arbets­miljön på Polisens passexpedition i Täby. Systemet har bidragit till mindre stress, jämnare arbetsbelastning och lägre ljudnivå på mottagningen.

Fram till i höstas hade Polisens passexpedition i Täby utanför Stockholm både tidsbokning och drop in för pass­ärenden. Under »högsäsong«, inför jul och semestertider, kunde 150 personer köa på eftermiddagen och kvällen.

– Vi fick hela tiden ha koll på klockan och vi satt ofta och oroade oss för om vi skulle stänga kön för att hinna bli klara tills arbetsdagen var slut, säger passhandläggare Maria Bergström.

I november togs drop in-möjligheten bort och sedan dess har arbetsmiljön förbättrats avsevärt, anser hon. Tack vare att kunderna nu måste boka tid har arbetsbelastningen blivit jämnare, både sett över dagen och över tid. Även den fysiska arbetsmiljön har blivit bättre.

– Ljudnivån blir väldigt hög om det är många här inne samtidigt, så det är mindre buller nu och mycket bättre luft.

Från och med januari 2014 har tidsbokning för passansökan införts i hela Stockholms län.

Maria Bergström anser att systemet har flera fördelar. Till exempel har det blivit lättare för de anställda att planera sin dag. Förut var ovissheten ett orosmoment. En sådan sak som att ha möten, exempelvis arbetsplatsträffar, har blivit lättare, eftersom de kan styra över vilka tider som läggs ut för bokning.

Även personalresurserna utnyttjas bättre.

– Vi bemannar passexpeditionen utifrån hur mycket som är inbokat. Vi är sex–sju personer som arbetar med pass som också arbetar som assistenter och exempelvis sitter i receptionen och tar emot polisanmälningar.

ST-medlemmen Yvonne Johansson, assistent och passhandläggare, är posi­tiv till bokningssystemet.

– När det var som värst kunde vi få jobba till nio eller halv tio på kvällarna. Nu slipper vi all övertid på kvällarna och topparna som var under högsäsong.

Då kunde det vara tre till fyra timmars väntetid för kunderna.

– Man kände av tidspressen och var rädd att man skulle göra fel. Det blev ett stressmoment. Nu har vi en jämnare arbetsbelastning.

Samtidigt har Polisen i Täby precis som på många andra orter svårt att få den civilanställda personalen att räcka till eftersom myndigheten ska spara. Ett par assistenter är därför kommenderade till Täby från andra orter.

– Men situationen skulle varit ännu värre om vi inte hade gått över till tidsbokning, konstaterar Maria Bergström.

Så förändrar ni ert arbetssätt

  • Våga pröva ett annat sätt att arbeta.
  • Analysera vilka konsekvenser det får för anställda, besökare och verksamheten.
  • Informera hellre för mycket än för lite om förändringen.
Inlagt av Els-Marie (ej verifierad) tors, 05/15/2014 - 09:43
Det är väl jättebra för dem men grannlänen har det inte bra för det är ju dit folk åker = långa köer och övertid!

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA