Annons:
"Hur ska man då orka?", säger statstjänstemannen Pekka Köli om den finländska regeringens förslag att förkorta semestern för statligt anställda.Bild:Sören Viktorsson
Finland
Nyhet
AVSören Viktorsson0 kommentarerTyck till!

Tusentals demonstrerade mot sparpaket

Uppskattningsvis 30 000 löntagare samlades på fredagen i centrala Helsingfors för att visa sitt missnöje med regeringens sparplaner. ”Det är självklart att ställa upp när de vill ta ifrån oss semestern”, säger statstjänstemannen Pekka Köli.

Regnet öser ned när Publikt träffar Pekka Köli, IT-specialist på Folkpensionsanstalten – den finländska motsvarigheten till Försäkringskassan – och ett gäng andra medlemmar i STs systerorganisation Pardia på järnvägstorget i centrala Helsingfors.

– Vår statsminister har ju goda kontakter med himlens makter, säger han och syftar på att statsminister Juha Sipilä (C) är laestadian.

– Fast, vi i facket kan också åkalla högre makter om så behövs, tillägger han och skrattar.

Och, nästan som genom ett under, upphör regnet strax efter tio svensk tid, då manifestationen inleds.

Orsaken till jättemanifestationen är det sparpaket den finländska regeringen – bestående av Centerpartiet, Samlingspartiet och Sannfinländarna – presenterade förra veckan.

Där föreslås bland annat de offentliganställda få sänkt semester från 38 till 30 dagar.

– Hur ska man då orka? Det går ju stick i stäv med regeringens ambition att vi finländare ska stanna kvar länge på jobbet, säger Pekka Köli som varit 32 år på försäkringskassan och i dag är 55.

Regeringen vill också halvera övertidsersättningen samt minska söndagstilläggen från 100 till 75 procent.

– Det drabbar kanske inte oss på Folkpensionsanstalten så mycket. Men jag känner solidaritet med exempelvis vårdpersonal och poliser, förklarar Pekka Köli.

Av de runt 400 anställda på Folkpensionsanstaltens huvudkontor i Helsingfors uppskattar han att mellan 50 och 100 deltog i dagens demonstration. Redan i onsdags fick man begära ledigt av arbetsgivaren för att delta i demonstrationen och får då 2,5 timmars löneavdrag.

– Eftersom det samtidigt pågår en trafikstrejk i dag vet jag att många kollegor jobbar hemifrån men med löneavdrag, för att visa solidaritet.

Inom Folkpensionsanstalten har regeringen Sipiläs paket väckt starka reaktioner.

– Inte minst gäller det dem som jobbar i kundservice ute på lokalkontoren. Deras löner är generellt lägre än specialisternas här på huvudkontoret och de drabbas då än mer av förslagen, förklarar Pekka Köli.

Under den cirka två timmar långa demonstrationen har såväl de tre centralorganisationernas ordföranden som politiker och ”vanliga löntagare” talat från podiet.

Enligt polisens beräkningar deltog runt 30 000 personer i manifestationen.

Och på frågan om han tror att regeringen lyssnar på löntagarna, svarar Pekka Köli med ett skratt:

– Det måste en vis härskare göra!

Din högsta önskan nu?

– Att vi slipper konflikter och att arbetsfreden bevaras här i Finland.

 

Bli den första att tycka till!
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsbelastningen är ohälsosam i flera av Arbetsförmedlingens regioner. Det kan bli aktuellt med en nationell anmälan. ”Vi har lämnat vår bedömning av läget till arbetsgivaren. Nu är det upp till dem att bemöta den”, säger nationella huvudskyddsombudet Mattias Gustafsson till Publikt.
POLISENNyhetPolisen i Fyrbodal, region väst, har haft ett vinlotteri för personal och chefer varje torsdag i lunchmatsalen, enligt en tillbudsanmälan. Nu sätter ledningen stopp för lotteriet. ”Det är inte särskilt lämpligt och då får vi sluta med det”, säger gruppchef Sten-Anders Jakobsson till Publikt.
UpphandlingNyhetAntalet anbudsgivare per offentlig upphandling ökar för första gången sedan 2012, och andelen överklagade upphandlingar minskar för fjärde året i rad. Det visar statistik från Upphandlingsmyndigheten.
På jobbet: lönerPå jobbetDet är lätt att känna sig illa behandlad om kolleger med samma arbetsuppgifter tjänar betydligt mer. Men det är svårt att slå fast vad som är rätt lön. Så förbered dig väl med goda argument.
ArbetsmarknadNyhetPolariseringen ökar på svensk arbetsmarknad. Antalet sysselsatta med höga löner och antalet med låga löner ökar, medan mellanskiktet minskar, visar en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.
SOCIALFÖRSÄKRINGNyhetVarje år betalar det svenska välfärdssystemet ut runt 18 miljarder kronor på felaktiga grunder, enligt en rapport från en statlig delegation. Oftast beror det på att de uppgifter som utbetalningsbesluten grundas på inte stämmer, skriver delegationen.
DigitaliseringNyhetGenom att bygga upp en förvaltningsgemensam digital infrastruktur för informationsutbyte kan staten enligt regeringen spara miljarder. Myndigheten för digital förvaltning, Digg, har därför fått två nya uppdrag på området.
JämställdhetNyhetSkogsstyrelsen stoppar alla inköp från motorsågstillverkaren Stihl, skriver Dagens Nyheter. Anledningen är att företaget använder en kalender med lättklädda kvinnor i sin marknadsföring.
ArbetsmarknadNyhetSex av tio vill kunna vidareutbilda sig på distans och fyra av fem funderar på att byta yrke, visar en enkätundersökning bland yrkesaktiva över 35 år. En av tre av de tillfrågade vill jobba till 67 år eller längre.
SkatteverketNyhetSkatteverkets och Kronofogdens anställda får i år presentkort i julklapp av sina arbetsgivare. Nu skriver Expressen att företaget som levererat presentkorten har skatteskulder på 1,6 miljoner kronor och hotas av konkurs.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på en anstalt i mellersta Sverige menar att Kriminalvården har lämnat ut personuppgifter om hans besökare. När hans flickvän ringde för att boka besökstid fick hon till svar att tiden redan var bokad av en annan flickvän, enligt en anmälan till Justitieombudsmannen, JO, som nu vill att Kriminalvården yttrar sig.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetDet finns inget stöd för att Försäkringskassans ärenden som gäller arbetsskadeförsäkringen skulle skötas olika beroende på vilket kön den sökande har, enligt en rapport från Inspektionen för socialförsäkringen, Isf. Däremot finns det ett antal riskmoment som skulle kunna leda till ojämställd handläggning.
ArbetsrättNyhetPolisen Peter Springare har efter en förlikning fått 766 080 kronor av Polismyndigheten för att lämna sin anställning, uppger Expressen. Den omdebatterade polisen lämnade anställningen sista november.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsförmedlingens region syd anmäls till Arbetsmiljöverket, med motiveringen att det inte är möjligt för de anställda att klara av uppdraget längre. ”Vi har blivit av med ofantligt mycket personal och de som är kvar har oförändrade arbetsuppgifter”, säger huvudskyddsombudet Dan Ribbenborg till Publikt.
IntegritetNyhetAnvändningen av hemliga tvångsmedel fortsätter att öka. Det redovisar regeringen i en skrivelse till riksdagen. Tvångsmedlen används främst vid brottstyperna narkotikabrott, narkotikasmuggling och våldsbrott.
ArbetsmarknadNyhetRedan från 40-årsåldern är åldersdiskriminering vanlig på den svenska arbetsmarknaden, enligt en rapport från Delegationen för senior arbetskraft. Samtidigt skriker arbetsmarknaden efter arbetskraft.
KorruptionNyhetRegeringen planerar att ta fram en nationell handlingsplan mot korruption. Planen ska ta ett mer samlat grepp om förekomsten av korruption med utgångspunkt i de problem och utmaningar som är specifika för Sverige.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetÄven om det borde ha skett för länge sedan är regeringens besked om att Arbetsförmedlingens omstöpning skjuts upp ett år goda nyheter, anser STs avdelningsordförande Fredrik Andersson. ”Man har gått för fort fram utan att ha en tydlig målbild”, säger han till Publikt.
ArbetsförmedlingenNyhetOmstöpningen av Arbetsförmedlingen skjuts upp i ett år, meddelar regeringen i dag. Och reformen kommer inte, som januariavtalet fastslagit, att baseras på lagen om valfrihetsystem, LOV.
ArbetsförmedlingenNyhetRiksrevisionen ska djupgranska Arbetsförmedlingens arbete med äldre arbetslösa. Syftet är att klargöra om regeringens och Arbetsförmedlingens styrning är ändamålsenlig för ett längre arbetsliv.
spårtrafikNyhetNya uniformer har gett personalen på Pågatågen stora problem, eftersom de ger starka stötar. Efter en anmälan till Arbetsmiljöverket anser skyddsombudet Therese Nilsson att arbetsgivaren äntligen tar frågan på allvar.
DigitaliseringNyhetÖkad automatisering i förvaltningen och en mer kostnadseffektiv modell för digitalisering av förvaltningsgemensam infrastruktur ska utredas av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, Lantmäteriet och Ekonomistyrningsverket, ESV.
Hot och våldNyhetDet ska i fortsättningen finnas färre personliga uppgifter på offentliganställdas tjänstekort. Syftet är enligt regeringen att minska tjänstemännens utsatthet.
HögskolanNyhetEn statlig utredning avråder från att införa regler om att avslöjat fusk vid antagning till högskolan ska leda till att studenten förlorar sina betyg. Att återkalla betygen skulle vara en oproportionerligt ingripande åtgärd, anser utredningen.
ArbetsförmedlingenNyhetMaria Mindhammar blir ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen. Hon kommer närmast från tjänsten som överdirektör på myndigheten. "En viktig uppgift nu är att skapa arbetsro", säger hon.
ArbetsdomstolenNyhetST förlorade mot Linnéuniversitetet i Arbetsdomstolen. Rätten slår fast att två år är 730 dagar vilket medför att en visstidsanställning enligt lagen går över till tillsvidareanställning dag 731. Det får till följd att STs medlem, med 730 dagars anställning, inte har rätt till tillsvidareanställning.