Tusentals kan förlora sin a-kassa

ARBETSFÖRMEDLINGEN2013-12-18

Mellan 10 och 20 tusen arbetslösa riskerar att förlora sin ersättning på grund av Arbetsförmedlingens nya regler om aktivitetsrapporter. Den bedömningen gör A-kassornas samorganisation, SO.

Från 1 oktober införde Arbetsförmedlingen ett nytt system med aktivitetsrapporter, där den arbetssökande ska redovisa sina jobbsökningsaktiviteter. Reformen omgavs från starten med tekniskt strul, men månad för månad ska alltfler grupper av arbetssökande lämna in aktivitetsrapport för att få rätt till ersättning.

Nu bedömer SO att 10-20 000 arbetslösa riskerar att förlora sin ersättning. Sista dagen att lämna in rapporten för januari är den 15 februari. Den som inte har lämnat in någon rapport alls innan dess kan förlora sin ersättning helt, skriver SO i ett pressmeddelande.

Många av de arbetslösa som inte lämnade in sin aktivitetsrapport i oktober gjorde det inte heller i november. Utöver de tekniska problemen hos Arbetsförmedlingen är också bristande information, funktionshinder och språkproblem några av de skäl som medlemmarna uppger när deras a-kassa frågar varför de inte har lämnat in aktivitetsrapporten, skriver SO.

”Det handlar troligen till stor del om de allra svagaste grupperna bland de arbetslösa som riskerar att förlora ersättningen”, säger SOs kanslichef Melker Ödebrink i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA