Jämställdhet kräver mod att ifrågasätta

DEBATT: JÄMSTÄLLDHET2012-01-24

Att argumentera för jämn könsfördelning räcker inte. Det behövs ett aktivt arbete för att ifrågasätta och rasera rådande strukturer, skriver Margareta Carlström Nilsson.

I ST Press nr 15-2011 skriver tre kvinnor i ST inom Arbetsförmedlingen om personvalen vid avdelningens ombudmöte. Jag vill reflektera kring det de skriver, eftersom jag är sammankallande i den valberedning som har att förbereda valen till kommande ombudsmöte.

Monica Arnoldsson, Ingvor Bergman och Annie Hjalmarsson ingick i valberedningen fram till ombuds­mötet och hade möjlighet att kandidera till den nya valberedningen. Det hade givit utrymme till handling, inte enbart till ord.

Det som hände på ombuds­mötet var att ett traditionellt mönster bröts för första gången på många år. Ombudsmötet valde en kvinna till studie­organisatör – det skedde senast på nittiotalet. Sekreterare har under många år varit en kvinna – vi valde en man till denna post.

Att påstå att ingen förändring sker är att handskas lite vårdslöst med sanningen. Vid ombudsmötet fick valberedningen igenom sitt förslag, med undantag för att mötet ändrade ordningen på ersättarsidan samt valde en yngre man än den som valberedningen
föreslagit.

Jag är mer bekymrad över att vi inte har någon facklig medlemsutbildning för alla medlemmar. Visst, möjligheten finns på webben. Men vi behöver ha en långsiktig plan för att engagera fler medlemmar i det fackliga arbetet.

Vi kanske behöver utveckla mentorskapet så att man känner stöd i fackligt arbete. Varken demokrati, jämställdhet eller mångfald är självklarheter. De måste vinnas varje dag.

Vi behöver kunna genomskåda härskartekniker, oavsett vem som utövar dem, och reagera. Civil­kurage kräver mod att reagera mot invanda mönster och att vara beredd att medverka till förändringar.

Jämställdhet handlar inte om antalet kvinnor kontra män. Det är en viktig symbolfråga, men man måste jobba för att förändra tingens ordning. Våga ifrågasätta och till och med att rasera rådande strukturer. Att inte bara snacka utan aktivt driva förändringsarbete.

Jag skulle önska att Monica Arnoldsson, Ingvor Bergman och Annie Hjalmarsson delade med sig av all den kunskap och den erfarenhet de har av fackligt demokratiskt arbete till nästa generation kvinnor som vill vara aktiva i det fackliga arbetet. Det är så vi kan få nya kompetenta fackliga företrädare.

Det är oerhört viktigt att det fackliga arbetet drivs på arbetsplatserna och nära medlemmarna. Det arbetet ger legitimitet åt den fackliga organisationen och en demokratisk organisation utvecklas bäst där medlemmarna ges möjlighet att aktivt delta.

Jag har fullt förtroende för att vår valda avdelningsstyrelse – liksom våra fackligt förtroendevalda i sektioner och klubbar – arbetar för alla medlemmars bästa, att de arbetar för jämställdhet och mångfald och för att ständigt förbättra och utveckla våra arbets- och anställningsvillkor.

Margareta Carlström
Nilsson,
sammankallande
i valberedningen för ST inom Arbetsförmedlingen

 

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

ÄMNEN:

Jämställdhet
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA