Mer behöver göras för jämställda löner

DEBATT: LÖNEKARTLÄGGNINGAR2022-03-29
Det duger inte att skylla på att lönekartläggningar är krångligt när myndigheterna inte lever upp till lagens krav, skriver STs ordförande Britta Lejon i ett svar på Arbetsgivarverkets förhandlingschef Anna Falcks replik på hennes debattartikel. Britta Lejon efterlyser tydligare föreskrifter för hur lönekartläggningar ska genomföras.

Ett stort antal myndigheter har inte genomfört lönekartläggningar på det sätt som lagen föreskriver. Inför detta faktum vore det klädsamt om Arbetsgivarverket signalerar mer ödmjukhet i sitt svar, i stället för att försvara sig med att lönekartläggningar är krångligt.

När vi konstaterar att vi inte nått tillräckligt långt i arbetet med lönekartläggningar är det inte en kritik mot det som görs utan en uppmaning att göra mer för att kvinnliga medarbetare ska få den lön de ska ha.

Det partsgemensamma arbetet med lönebildning är en väg att arbeta med frågorna och lönekartläggning är ett av verktygen för att motverka osakliga löneskillnader. Hellre än att framhålla hur svårt och komplicerat detta arbete kan vara måste vi se om det finns fler verktyg som skulle kunna leda oss längre. Det torde framgå för alla att regelverket i dag inte ger rätt förutsättningar för det partsgemensamma arbetet att nå ända fram – det behövs tydligare föreskrifter för hur en lönekartläggning ska genomföras och vad som förväntas av arbetsgivaren.

Jag vill ändå se svaret som ett konstaterande av att vi är överens om att osakliga löner inte hör hemma inom den statliga sektorn. Det är en bättre utgångspunkt för samarbete än att leta förklaringar till att statliga myndigheter inte följer lagen.
 

Britta Lejon
Förbundsordförande för Fackförbundet ST


Läs också Britta Lejons debattartikel och Anna Falcks replik.

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.