»Bättre än nuvarande fördrag«

FÖRDJUPNING: EU2005-04-05

–Ur facklig synvinkel är konstitutionen bättre än nuvarande fördrag, säger Leif Dergel, TCO. Men det finns också svaga punkter, anser TCO.

TCO tar inte ställning till helheten i sitt remissvar till regeringen, men är i huvudsak positivt till konstitutionen ur ett fackligt perspektiv.

–Framför allt är vi nöjda med att arbetsmarknadens parter ges ett tydligt erkännande i fördraget, säger Leif Dergel, ombudsman på TCO.

Att kollektivavtalens ställning och strejkrätten skrivs in som grundläggande rättigheter tillhör också en av ljuspunkterna, anser TCO.

Likaså är det positivt att de sociala frågorna jämställs med de ekonomiska.

–Idag finns det en tendens att bara räkna den ekonomiska tillväxten. Det här är en politisk förskjutning som går vår väg, menar Leif Dergel.

Full sysselsättning bra

TCO välkomnar också att full sysselsättning finns med som målsättning, men kritiserar samtidigt att gamla formuleringar om »hög sysselsättning« finns kvar på ett annat ställe i konstitutionstexten.

Det är också bra att EU-länderna ska samordna sin sysselsättningspolitik.

Skrivningarna om jämställdhet, diskriminering, folkhälsa och biståndspolitik tillhör också plussidan.

Men att konstitutionen inte ger någon rätt till gränsöverskridande fackliga aktioner, exempelvis sympatiåtgärder, är en allvarlig brist, anser TCO.

–I Sverige finns den rätten, men den saknas i många andra EU-länder vilket kan skapa problem. Kapitalet rör sig fritt över gränserna, medan vi blir stoppade när vi ska genomföra internationella sympatiåtgärder. Det skapar en obalans och är ytterst en demokratifråga, säger Leif Dergel.

Vill ha med yttrandefrihet

Men han konstaterar samtidigt att det är för sent att få till stånd några ändringar i konstitutionstexten. Nu kan den bara antas eller förkastas i sin helhet. Därför kan TCO bara hoppas på förbättringar när konstitutionen skrivs om någon gång i framtiden.

Att ministerrådsmötena blir öppna när nya lagar behandlas är positivt, liksom att reglerna om handlingsoffentlighet ska gälla EUs samtliga institutioner.

Men TCO saknar regler om yttrandefrihet, meddelarfrihet och källskydd för dem som ger information till massmedier.

Dessutom befarar TCO att det även i fortsättningen blir svårt att få tillgång till handlingar från de arbetsgrupper som förbereder nya lagar. Det är där den största delen av lagstiftningsarbetet sker.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA