En chock trots att de var beredda

FÖRDJUPNING: FLYTTEN2005-10-18
Av:  Ann-Charlotte Viklund

– I sådana här situationer är det fackliga inflytandet tyvärr ganska litet. Vi från ST har gjort vad vi kunnat i samverkansgruppen för att uppmärksamma alla tänkbara följder av omlokaliseringen, säger Anita Löfgren, vice ordförande i ST-sektionen, tillika områdesansvarig i Dalbo Väst.

Trots att tjänsterna som berörs tillhör länskontoret, har de rent fysiskt funnits i Lidköping. Förlusten drabbar hela området.

Inga varsel är ännu lagda, men alla vet vad som väntar dem, påpekar arbetsplatsombud Maria Andersson. Hon arbetar med redovisning och tillhör de berörda.

– Även om ST gick ut redan i december med information om hur det resonerades i Jan Rydhs utredningsgrupp, blev det ändå en chock för oss berörda, när beslutet kom i maj.

Till en början fick Maria Andersson många frågor från sina arbetskamrater, men sedan Trygghetsstiftelsen besökt kassan, har det blivit lugnare.

Förstatligandet har, enligt Anita Löfgren, inneburit att länskontoret och områdena fått ”en mer bestämd instans” över sig.

En tydlig fördel har ändå varit att kontoren nu börjat anställa mer folk. På så sätt har de redan kunnat ordna jobb till bland annat tidigare arbetsskadehandläggare.

– Tidigare försökte kontoren spara för att ha en liten buffert. Nu, när man inte vet om man får behålla något till nästa år, väljer kontoren att anställa. Men det är fortfarande alldeles för mycket att göra – och vissa kontor har det värre än andra, konstaterar Anita Löfgren.

Vanmakt – det är vad man som facklig representant känner, säger Maria Andersson, arbetsplatsombud, (till vänster) och Anita Löfgren, vice ordförande för ST-sektionen vid Försäkringskassan i Västra Götaland. Foto: Mikael Ljungström
Vanmakt – det är vad man som facklig representant känner, säger Maria Andersson, arbetsplatsombud, (till vänster) och Anita Löfgren, vice ordförande för ST-sektionen vid Försäkringskassan i Västra Götaland. Foto: Mikael Ljungström

ÄMNEN:

Arbetsmarknad ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA