Låt inte andra kontrollera din dator

FÖRDJUPNING: IT-SKYDD2008-09-30

Din dator kan vara lagringsplats för barnporr. Ett osynligt spionprogram kan registrera vartenda tryck på tangent­bordet och varje musklick du gör. Men det går att skydda sig någotsånär.

Utmärkande för brottsligheten på internet är att brottslingen kan befinna sig var som helst i världen och att brottsoffret oftast inte märker vad som är på gång.

Genom att skicka in spionprogram, »spyware«, i din dator eller arbetsgivarens nätverk kan obehöriga få tillgång till all
information och följa varenda rörelse på datorn. Det går till och med att ta kontroll över datorn och lagra barnporr eller annan brottslig information på hårddisken.

Rolf Andersson, informationssäkerhetschef på FOI, har hört uppgifter om att 60–70 procent av alla privata datorer som är anslutna till internet kontrolleras av någon annan än ägaren.

Inte anslutet till nätet

På Must, Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, arbetar man med strikt säkerhetsklassad information. Därför är större delen av nätverket slutet och inte anslutet till internet, berättar Pia Grufve, som är chef för teknikavdelningen.

– I princip går det att tränga sig in i alla IT-system som är hopkopplade med internet, säger hon.

Tio punkter för säkrare IT – hemma och på jobbet

1. Fungerande antivirusskydd och brandvägg är absolut nödvändiga på system som är kopplade till internet. Men det är viktigt att komma ihåg att IT-brottsligheten nästan alltid ligger steget före. Även operativsystemet och programmen behöver uppgraderas. Ständigt upptäcks nya »säkerhetshål« som gör att obehöriga kan ta sig in. De flesta operativsystem brukar ha automatisk uppgradering.

2. Information kan även förkomma eller missbrukas på grund av att användaren helt enkelt slarvar bort den. Enligt Rolf Andersson hittar man mer än hundra bortglömda laptops varje år bara på Arlanda. Usb-minnen är små och därför ännu lättare att tappa bort. Utrustning kan också bli stulen.

3.
 Men det går att kryptera informationen både på hårddisken och usb-minnet. Även e-post kan krypteras. För privatanvändaren finns gratisprogram som ger ett bra skydd, till exempel PGP – »Pretty Good Privacy«.

4.
 Det är viktigt att göra backuper på arbetet, även när det utförs hemma eller på en tjänsteresa. Backuperna kan göras på en extern hårddisk, en cd-skiva eller ett usb-minne.

5.
 Usb-minnen och andra flyttbara lagringsmedier kan också vara »smittbärare«. Tänk på hur och var du använder prylarna. Kryptera om du vill känna dig mer säker. Även privat­användare kan ladda ner krypteringsprogram eller köpa krypterade lagringsmedier.

6.
 Lösenord ska ha minst åtta tecken och innehålla både bokstäver, siffror och specialtecken. Lämna inte ut lösenordet och ha aldrig samma lösenord på flera konton.
7. Öppna inte filer från okända avsändare. Men om det vill sig riktigt illa kan ett virus ha sökt upp alla e-postkontakter från en dator så att »smittan« verkar komma från någon du känner. Återigen – skaffa ett bra antivirusprogram. Den försiktige har till och med flera olika.

8.
 Surfa inte på skumma webbsajter. Om inte annat för att någon som vill lägga pussel kan få mycket information om dig, något som redan utnyttjas i reklamsyfte.

9.
 Ladda inte ner okända programvaror från nätet. Utgå från tillverkarnas egna hemsidor.

10.
 Använt sunt förnuft. Svara till exempel inte om någon bank påstår att den behöver dina inloggningsuppgifter. Tänk på att hemsidor kan vara manipulerade. Och använd gärna telefonen för att motkolla om någon verkligen är den han eller hon utger sig för att vara.

Ordförklaringar

Antivirusprogram – program som försöker identifiera, stoppa och eliminera datorvirus och annan elakartad kod.

Backup – säkerhetskopia.

Brandvägg – program som ska hindra datorintrång.

Extern hårddisk – hårddisk som används för att säkerhetslagra information.

Kryptering – teknik som ska göra informationen oläslig för utomstående.

Operativsystem – program som styr hur datorn fungerar, till exempel Windows, MacOS och Linux.

Usb-minne – löstagbart minne avsett att anslutas till usb-port på dator.

Spionprogram – program som registrerar uppgifter om en datoranvändare
utan dennes vetskap och sedan skickar uppgifterna till en extern mottagare.

Källa: Ordförklaringarna huvudsakligen hämtade från Svenska datatermgruppen: www.nada.kth.se/dataterm/ordreg.html

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA