Privat användning tillåten men kontrollerad

FÖRDJUPNING: ST PRESS ENKÄT2009-04-21

De flesta statligt anställda får använda arbetsplatsens internet och e-post för privat bruk, enligt en enkät som ST Press gjort. Enkäten visar också att många arbetsgivare kontrollerar användningen.

ST Press har skickat en enkät om regler för e-post och internet till 50 myndigheter och statliga bolag, varav 39 svarade. Av svaren framgår att de allra flesta arbetsplatser har upprättat regler för hur jobbdatorn får användas.

Nästan 90 procent uppger att personalen har rätt att söka på internet för privata ändamål, eller att frågan inte är reglerad.

Men rätten är för det mesta begränsad. Det kan till exempel vara förbjudet att besöka vissa sidor, koppla in utrustning som webbkamera eller ladda ned spelprogram, musik och övrigt upphovsrättsskyddat material, eller annat som tar för mycket kapacitet i datorsystemet. Reglerna kan också ange att användningen inte får skada myndighetens anseende eller störa verksamheten. Däremot säger bara enstaka arbetsgivare att de vill ha koll på vad de anställda gör av sin arbetstid.

Fem myndigheter – Banverket, Migrationsverket, Brottsförebyggande rådet samt länsstyrelserna i Jämtland och Blekinge – uppger att personalen över huvud taget inte får använda internet privat. Men på Banverket ser man genom fingrarna med en begränsad användning (se artikel på sidan 14).

Tar stickprov

Sex av tio kontrollerar användningen, men omfattningen varierar. Endast fyra arbetsgivare svarar att de kontrollerar allt. De flesta följer upp stickprovsvis eller loggar all användning och tar ut listor regelbundet – dock inte på individnivå. Kontroll av individer görs vanligen bara vid misstanke om lagbrott eller brott mot arbetsplatsens policy. I övrigt görs kontrollerna oftast av säkerhetsskäl eller tekniska skäl.

»Underförstått« e-postförbud

När det gäller e-post finns särskilda regler på nästan alla arbetsplatser. Bara undantagsvis är privat användning strikt förbjuden. Ett sådant är Länsstyrelsen i Blekinge län, som dock inte har några skrivna regler: »Det är underförstått att man inte gör så«.

Men även de som tillåter privat e-post kan begränsa användandet. Exempelvis svarar Kronofogden att privat mejlande ska vara av liten omfattning och raderas omgående. Inkomna meddelanden får inte vidarebefordras till en privat e-postlåda.

Kontroller av e-postanvändningen är mindre vanliga än för internet. Var tredje arbetsplats kontrollerar e-posten, och de vanligaste orsakerna är misstanke om brott eller tekniska skäl.

En annan anledning för arbetsgivaren att öppna e-posten kan vara att man söker inkomna mejl som är allmän handling.

Läs en sammanfattning av enkäten genom att klicka på länken under ”Dokument” ovan.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA