Reglerna som styr den arbetslöses liv

FÖRDJUPNING: RÄTTIGHETER OCH SKYLDIGHETER 2004-04-07

Arbetslöshetsförsäkring består dels av en grundförsäkring – utbetalas till den som inte är medlem i a-kassa eller inte uppfyller ett arbetsvillkor – dels en frivillig inkomstrelaterad försäkring. Här redogörs för den sistnämnda.

Försäkringen ger rätt till ersättning om du blir arbetslös. Men den utfaller inte automatiskt utan du måste kvalificera dig för den genom att uppfylla en rad villkor.

Kom också ihåg att du själv är skyldig att hålla dig informerad om vad som gäller. Det gör du genom att hålla kontinuerlig kontakt med arbetsförmedling och a-kassa.

Obs! Du anmäler dig också själv till arbetslöshetskassan. Samtidigt ska du fylla i blanketter för

1. anmälan om arbetslöshet,

2. arbetsgivarintyg där det framgår vad du gjort senaste tolvmånadersperioden.

Medlemsvillkor för a-kassa: För att få arbetslöshetsersättning måste du vara med i en arbetslöshetskassa och betala a-kasseavgift. Som ST-medlem tillhör du STs a-kassa och normalt sker anmälan skriftligt i samband med att du går med i facket.

Medlemskap i a-kassa kräver att du har

1. en anställning inom a-kassans verksamhetsområde,

2. arbetat i minst fyra av fem veckor i en sammanhängande period, i genomsnitt 17 timmar per vecka och ska fortsätta i samma omfattning.

Grundvillkor: Du måste

1. stå till arbetsmarknadens förfogande, det vill säga att du anmält dig som arbetssökande till den offentliga arbetsförmedlingen. Gör det så fort du blir utan jobb, eftersom arbetslösheten räknas från den dag du anmäler dig hos arbetsförmedlingen,

2. aktivt söka arbete,

3. ha sänt in anmälan och övriga handlingar till a-kassan. Gör det snarast,

4. ta lämpligt arbete. Erbjuds du söka ett jobb men inte gör det, riskerar du att mista ersättningen. A-kassan utreder om ett arbete är lämpligt eller inte.

5. ha upprättat en handlingsplan tillsammans med arbetsförmedlingen inom tre månader från det du blivit arbetslös.

Arbetsvillkor: Det innebär att du

1. under senaste tolvmånadersperiod har förvärvsarbetat sex kalendermånader och minst 70 timmar per månad.

2. eller arbetat minst 450 timmar under en sammanhängande period på sex månader, minst 45 timmar i månaden.

A-kasseersättning: Uppfyller du medlems- och arbetsvillkor har du rätt till ersättning, dagpenning. Storleken beror på den genomsnittliga arbetstid och inkomst du haft innan du blev arbetslös och utgör 80 procent av lönen upp till ett tak, som för närvarande är ungefär 18000 kronor per månad.

Högsta dagpenning är 680 kronor i 300 dagar. Har du lön över inkomsttaket är högsta dagpenning 730 kronor (förhöjt belopp) de första 100 dagarna, därefter 680 kronor. De som tillhör Arbetsgivarverkets område omfattas av Trygghetsstiftelsens regler.

Ersättningsperiod: Uppfyller du alla villkor har du rätt till ersättning i 300 dagar. De fem första dagarna, karensdagarna, får du ingen ersättning. När 50 dagar återstår av en ersättningsperiod prövar a-kassan om du uppfyllt nytt arbetsvillkor (haft arbete) för ytterligare en period. Har du inte det meddelar arbetsförmedlingen om perioden förlängs i 300 dagar eller om aktivitetsgaranti är aktuell.

Varje ny ersättningsperiod på 300 dagar föregås av fem karensdagar.

Kassakort: På kassakortet fyller du i uppgifter om arbetslöshet, sjukdom, arbete med mera för varje dag. Kassakortet omfattar två veckor och det får du hem med posten när du anmält dig hos arbetsförmedlingen. Du kan ingå avtal med STs a-kassa om att fylla i kortet via Internet.

Sjukersättning: Är densamma som a-kasseersättningen och betalas ut av Försäkringskassan. Obs! Bara om du är anmäld på arbetsförmedlingen har du rätt att stå kvar i sjukpenninggrundande inkomst (SGI) och behålla din sjukersättning när du är arbetslös.

Avstängning: Om du sagt upp dig själv kan a-kassan besluta att avstänga dig från rätt till ersättning i 45 dagar inom en period på 112 kalenderdagar Avstängning räknas från den dag din anställning upphörde. I vissa fall kan det röra sig om längre tid eller du kan avstängas helt.

Överhoppad tid: I vissa fall kan arbetsvillkoret för en tolvmånadersperiod förlängas, det vill säga arbete längre än tolv månader tillbaka kan räknas med i arbetsvillkoret. Gränsen är åtta år bakåt i tiden. Orsaker kan vara sjukdom, att du deltagit i arbetsmarknadspolitiskt program, vårdat eget barn under två år med mera.

Avvisat jobb: Tackar du nej till anvisat lämpligt arbete eller program kan dagpenningen minska – första gången med 25 procent, andra gången med 50 procent och tredje gången du inom samma ersättningsperiod avstängs du helt till dess du uppfyllt nytt arbetsvillkor.

Utbetalning: STs a-kassa betalar ut ersättning torsdagen närmast den 24e i en kalendermånad.

Särskilda regler: För dig som har ålders- eller tjänstepension, är deltidsarbetslös eller studerande gäller särskilda regler. STs a-kassa vet mer (se nedan).

Mer information:

  • STs a-kassa: tel 08-53480920, talsvar 08-4413791, www.st.org/akassa
  • www.iaf.se
  • Arbetslöshetskassan Alfa (för dem som inte är med i fackförbund): www.alfakassan.se

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA