Publikts intervju med Ann-Charlotte Axelsson 2015.
Publikts intervju med Ann-Charlotte Axelsson 2015.

Tillbaka efter sjukskrivningen

SÅ GICK DET: SJUKSKRIVNING2022-06-20

När Publikt träffade Ann-Charlotte Axelsson 2015 var hon sjukskriven på heltid på grund av utmattningssyndrom, en diagnos hon kommit i kontakt med många gånger tidigare i jobbet som personlig handläggare på Försäkringskassan. Hon trivdes både med arbetet och kollegorna och kunde inte riktigt se varför hon blivit sjuk. ”Det är livet”, sade Ann-Charlotte Axelsson då. Efter sju månaders sjukskrivning var hon fortfarande långt ifrån frisk.

Nu

Sedan slutet av 2016 arbetar Ann-Charlotte Axelsson heltid på samma jobb som innan sjukskrivningen.

– Men det märks att jag haft utmattningssyndrom en gång i tiden. Jag måste fortfarande se till att göra en sak i taget och inte slarva med återhämtningen.

Gör hon inte det kommer symtomen direkt, förklarar hon. Det brukar börja med tinnitus och försämrat minne.

– Och när det börjar kännas som ett band runt pannan måste jag dra i nödbromsen, annars kommer hjärntröttheten.

I dag är Ann-Charlotte Axelsson noga med att planera sin tid för att få återhämtning.

– Om jag vet att det är mycket på jobbet, då kan inte fritiden vara fullspäckad.

På jobbet har hon lärt sig att säga nej, till exempel genom att inte ta på sig frivillig övertid, även om det i stunden känns som att hon skulle orka.

– Jag har inte samma kapacitet som innan, men jag skulle inte säga att jag har ett sämre liv för det.

En positiv aspekt av hennes erfarenheter, menar hon, är att livet inte är lika svartvitt som innan.

– Tidigare var det allt eller inget som gällde för mig. Nu upplever jag en större gråskala i tillvaron och det är skönt. En situation som tidigare hade gjort mig upprörd och slukat energi kan jag strunta i nu. Jag kan fråga mig själv: Är det värt att bli irriterad över detta? Nej, det är inte värt det!

Efter att Ann-Charlotte Axelsson varit sjukskriven i tolv månader började hon arbetsträna på 25 procent. Successivt ökade hon sin arbetstid och efter ett knappt år var hon tillbaka på heltid. Att det gick så snabbt tror hon har att göra med att det var möjligt att gå tillbaka till samma tjänst.

– Det var ett jobb jag kunde och trivdes med, det hade varit katastrof om jag hade behövt lära om. Dessutom kände jag stor stöttning från min chef och mina kollegor som jag känner. Det hade inte varit på samma sätt på ett annat ställe.

I dag arbetar Ann-Charlotte Axelsson med att hjälpa sjukskrivna tillbaka till arbete via arbetsträning, i det förstärkta samarbetet mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.

– När jag träffar någon som drabbats av utmattning vet jag precis vad de menar och hur de behöver prioritera. Och jag kan med gott samvete säga: Jo, du kommer att komma tillbaka.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA