Bild: Istockphoto

Två års vikariat kan ge fast jobb

FÖRDJUPNING: VIKARIAT2016-05-25

Ett vikariat kan vara ett sätt att få in en fot på en arbetsplats. Den som varit tidsbegränsat anställd tillräckligt länge har också särskilda rättigheter.

De vanligaste anledningarna till att anställa en vikarie är att någon är sjukskriven, föräldraledig eller tjänstledig. Det är också tillåtet att ha en vikarie medan man rekryterar en ersättare till någon som slutat.

Det finns två olika sätt att skriva ett anställningsavtal för en vikarie – och det påverkar möjligheten för arbets­givaren och vikarien att säga upp anställningen.

– Antingen är det tidsbestämt, från ett visst datum till ett annat. Eller så är det formulerat som att det gäller tills vidare, dock längst till och med ett visst datum eller tills en viss person kommer tillbaka. Om det är formulerat som att »avtalet gäller dock längst till och med« betyder det att anställningen är möjlig att säga upp, säger STs förbundsjurist Veera Littmarck.

Om avtalet enbart anger en tids­period går det normalt inte att säga upp.

För den som vikarierat länge på samma arbetsplats kan anställningen auto­matiskt övergå till en tillsvidare­anställning. Det gäller den som vikarierat i mer än två år under en femårsperiod.

Detsamma gäller den som haft en allmän visstidsanställning i mer än två år under en femårsperiod. Men tidigare har den som haft flera olika slags tillfälliga anställningar hos samma arbetsgivare inte haft samma skydd. Från 1 maj i år får dock också den som varvat vikariat med allmän visstidsanställning under mer än fem år rätt till en tillsvidareanställning efter totalt två års tid på en allmän visstids­anställning – om de olika anställningarna följt på varandra med mindre än 180 dagars mellanrum.

En vikarie kan också ha företrädesrätt till återanställning när det finns en ledig tjänst hos arbetsgivaren, om hen vikarierat mer än 12 månader i sträck eller mer än 12 månader under en treårs­period – förutsatt att hen har tillräckliga kvalifikationer.

Inom staten gäller dock särskilda regler.

– Det innebär i praktiken att en före­trädesberättigad ska beaktas som sökande till en tjänst, men arbets­givaren har inte samma skyldighet att erbjuda honom eller henne arbetet, säger Veera Littmarck.

Vikarie

Ordet vikarie har funnits sedan 1600-talet. Vicarius är latin och betyder ställföreträdare.

Ofta ingång till fast anställning

Tidsbegränsade anställningar är en relativt vanlig ingång till tillsvidareanställning. 11 procent av dem som hade en tidsbegränsad anställning 2014 övergick till en fast anställning ett kvartal senare. Och två tredjedelar av dem som får en fast anställning kommer från en tidsbegränsad anställning.

Källa: SCB

7 tips för dig som ska vikariera

  1. Ta kontakt med facket. Innan du ska gå på jobbintervju, kontakta facket på arbetsplatsen och fråga om löneläge och allmänna villkor.
  2. Se till att du får rätt villkor. Om det finns kollektivavtal har du rätt till samma villkor som övriga anställda.
  3. Begär ett skriftligt avtal. Du har rätt till ett skriftligt anställningsavtal. Där ska exempelvis lön, omfattning och arbetstid framgå.
  4. Gå med i a-kassan. Om du inte redan är med i a-kassan, sök inträde så fort som möjligt.
  5. Gå med i facket. Om du får problem på arbetsplatsen kan du få hjälp från facket. Genom facket kan du också teckna exempelvis en inkomstförsäkring. Kvalificeringstiden för en sådan försäkring är ofta 12 månader.
  6. Kolla uppsägningstiden. I normalfallet löper vikariatet på till utsatt datum, men regler om uppsägningstid kan finnas både i det enskilda anställnings­avtalet och i kollektivavtal.
  7. Bevaka din företrädesrätt. Du har företrädesrätt till anställning om du har vikarierat mer än 12 månader i sträck eller mer än 12 månader under en treårs­period, men du måste själv anmäla att du är intresserad av företrädesrätt. För an­ställda på statliga myndig­heter gäller dock särskilda regler.

Råd: Svenska journalistförbundet

Olika typer av tidsbegränsade anställningar 2014  

  • Anställning per timme - 23,5 %
  • Vikariat - 17,7 %
  • Kallas vid behov - 16,5 %
  • Provanställning - 9,6 %
  • Objekts-/projektanställning - 9,5 %
  • Säsongsarbete - 4,4 %
  • Feriearbete - 3,4 %
  • Övrigt - 15,5 %

Källa: SCB

Tjänstledig i 26 år

När före detta stats­ministern Göran Persson, S, påbörjade sin långa politiska bana sökte han tjänstledigt från tjänsten som ABF-ombudsman i Sörmland. När Aftonbladet 2002 intervjuade hans dåvarande vikarie hade Göran Persson varit tjänstledig i 26 år.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA