»Vi är beredda att strida för trygghetsavtalet«

FÖRDJUPNING: AVTAL 072007-05-08

De förtroendevalda för ST inom Migrationsverket oroas av försöken att försämra trygghetsavtalet.
–Det vore katastrof om vi inte hade trygghetsavtalet, konstaterar sektionsordförande Sanna Andersson.

»Visst är lönen viktig men trygghetsfrågorna väger tyngst«.

Det är budskapet från ST-medlemmarna inom Migrationsverkets sektion Mitt som sträcker sig över Östergötland, Sörmland, via Närke till Västmanland och sydligaste Värmland.

–Vår sektionsstyrelse har fått det svaret när vi anordnat »ST-Fika« på arbetsplatserna och diskuterat vilka frågor som är viktiga, säger Sanna Andersson.

Hon är sektionsordförande och förste vice ordförande för ST inom Migrationsverket.

Värre utan trygghetsavtal

Det är alltid en katastrof för den enskilde att mista jobbet, konstaterar hon, men det vore än värre utan ett trygghetsavtal. Avtalet ger många möjligheter till hjälp. Särskilt verkningsfull, enligt henne, är bestämmelsen, att den som sagts upp har möjlighet att falla tillbaka på Trygghetsstiftelsen flera gånger inom en viss period. Har man till exempel fått ett nytt jobb och mister också det kan man vända sig till stiftelsen igen.

Likaså kan stiftelsen fylla ut mellanskillnaden mellan gammal och ny lön för den som fått ett nytt, lägre betalt jobb.

–Trygghetsavtalet ger också den uppsagda möjlighet att tänka ut vad man vill få hjälp med av stiftelsen, understryker Sanna Andersson. Ungdomsenheterna, som tog emot ensamkommande barn, lades ner förra året. När de anställda där fick klart för sig möjligheterna genom stiftelsen, valde många att få hjälp med utbildning.

»Ingen ko tycks vara helig«

Sanna Andersson är påtagligt oroad av Arbetsgivarverkets försök att ändra i trygghetsavtalet. Och det är hon inte ensam om. I sektionsstyrelsen är de flesta lika bekymrade som hon.

–Vi är beredda att strida för trygghetsavtalet, säger ledamoten Maria Bodsunder. Ingen ko tycks vara helig nu. Regeringen har till exempel talat om att lägga ut mottagningen av asylsökande på frivilligorganisationer. Man ska inte bli förvånad över vad som kan komma.

Särskilt medlemmarna i Norrköping har genom åren utsatts för flera personalminskningar. Men antalet anställda inom hela verket fortsätter att vara direkt beroende av den ständigt växlande strömmen av asylsökande. Behovet av personal går i vågor.

Av till exempel två förvar i Flen ska ett bli kvar, berättar styrelseledamoten Rod Bennett. För närvarande behövs alla anställda men på sikt kan det bli övertalighet. Han har själv varit övertalig tidigare och fick då hjälp av Trygghetsstiftelsen att starta eget.

–Tryggheten är särskilt viktig när samhället numera lägger mer och mer ansvar i olika sammanhang på individerna, säger styrelseledamoten Stig Hallstensson. Vi är beredda att gå nästan hur långt som helst för att bevara trygghetsavtalet.

Där han arbetar, på Migrationsverkets enhet i Karlskoga, har man »klarat sig« från uppsägningar, men för något år sedan lades mottagningsenheten i Laxå ner.

–Alla som kom hit till Karlskoga från Laxå hade kontakt med Trygghetsstiftelsen. Många hade nog förväntat sig att stiftelsen skulle komma med färdiga lösningar, berättar Stig Hallstensson. Men ska man få verksam hjälp måste man själv ha en idé om vad man vill göra. Då först fungerar det.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA