Filosofi från trädgården

KULTUR: BÖCKER2016-05-25

Var är bästa läsplatsen? På bussen på väg till jobbet, i en roddbåt mitt i en sjö, under en filt i en hammock (det skulle jag helst välja), på stranden eller i sängen? Här kommer i alla fall några gnistrande diamanter till böcker som ni kan njuta av var helst ni önskar.

Av:  Sanna Töringe

Tidsklyftan av Jeanette Winterson gör mig nästan stum. Jag har svårt att hitta ord som beskriver det sug som jag kände, allt jag ville var att smyga mig undan till en vrå och läsa. Det är en modern version av Shake­speares En vintersaga och som i alla riktiga sagor finns det både kärlek och fasa, lycka och tragik och en lång slingrande väg fram till det för­lösande slutet. Winterson har elegant omvandlat Shake­speares pjäs till en modern historia där manlighet och förtärande makt krossar det goda. Men det slutar inte här, framför allt handlar denna roman om försoning. Tidsklyftan ingår i ett internationellt projekt där författare tolkar Shakespeares olika verk. (Wahlström & Widstrand, översättning
Lena Fries-Gedin)

Min fantastiska väninna av Elena Ferrante blir också som en magisk grotta där man vill stänga in sig och njuta. Det finns fyra delar som alla handlar om Lila och Elena, men det är bara denna som hittills har kommit ut på svenska. Utvecklingsromaner fångar som inget annat, man lär känna de fiktiva personerna och vill följa dem vart de går. Denna första del handlar om barn- och ungdomsåren i efterkrigstidens Neapel, ett Neapel med tvätt hängande mellan husen. Det jag gillar mest är skildringen av vänskapen mellan de två flickorna. Den är komplicerad som en kärleksrelation, full av motstridiga känslor. Spännande är också det kollektiv man lär känna – av frukthandlare, snickare, kaféägare. Jag väntar spänt på fortsättningen. I nästa del är Elena och Lila unga kvinnor som ska bege sig ut i världen. Elena Ferrante är en hemlig författare, hen skriver under pseudonym, och ingen har hittills fått veta vem som gömmer sig bakom författarnamnet. (Norstedts förlag, översättning Johanna Hedenberg)

Det var en gång en trädgård Karin Berglunds lilla knubbiga bok har en titel som låter precis som början till en saga. Det är minnen från ett odlarliv och mer, minnen från alla människor som befolkat de trädgårdar som Karin Berglund besökt. Den där blandningen, som hon behärskar så bra, av ledsagande genom trädgårdshistorien, små inspi­rationstankar, längre vindlande filosofiska tankar, porträtt av växter, ord som mossa mellan stenar­na, glädjetjut – allt blir till essäer som helst ska avnjutas i små klunkar, som ett gott dessertvin. (Wahlström & Widstrand)

Sanna Töringe är kulturjournalist. Hon tipsar om böcker i Publikt.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA