2,34 miljarder till forskningen

NYHET2005-03-22

Regeringens forskningsproposition ger 2,34 miljarder kronor till forskningen under perioden 2005 till 2008. Prioriterade områden är forskning inom ramen för lärosätenas verksamhet och stöd till unga forskare och doktorander.

Satsningen är också inriktad på medicinsk forskning, teknisk forskning och forskning kring hållbar utveckling.

Enligt regeringens förslag ska mer än en halv miljard kronor fördelas som direkta anslag till universitet och högskolor. Avsikten är att förstärka forskarutbildningen och ge fler unga forskare möjlighet att på heltid ägna sig åt forskning. Även forskningsråden och Vinnova får mer pengar för att anställa nydisputerade forskare.

För den medicinska forskningen öronmärks 400 miljoner kronor och den tekniska forskningen får 350 miljoner, för att Sverige ska bibehålla en framskjuten position på dessa viktiga forskningsområden.

Ytterligare 300 miljoner satsas på att ge stöd till forskningsmiljöer med internationell konkurrenskraft. Pengarna ska fördelas av Vetenskapsrådet, forskningsråden, Vinnova och Rymdstyrelsen.

- Framgångsrik forskning kan göra våra liv bättre, sa utbildningsminister Leif Pagrotsky i samband med presentationen av regeringens förslag, och pekade framför allt på medicinska landvinningar som höjer livskvalitén för människor.

Regeringens förslag har tagits fram i samarbete med Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Propositionen innehåller ett anslag på totalt 210 miljoner till forskning för hållbar utveckling och ökade anslag för genusforskning med 13 miljoner.

- Forskningen är viktig för att Sverige ska fortsätta att vara ett konkurrenskraftigt och rikt land, sa Leif Pagrotsky.

Totalt satsas i Sverige fyra procent av bruttonationalprodukten, BNP, på forskning och utveckling.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA