35 har anmält åldersdiskriminering

DISKRIMINERING2009-04-15

Flera statliga arbetsgivare har anmälts i enlighet med diskrimineringslagens nya bestämmelser om åldersdiskriminering i arbetslivet, däribland Länsstyrelsen i Stockholms län.

Under första kvartalet 2009 har nya myndigheten Diskrimineringsombudsmannen, DO, fått in omkring 35 anmälningar om åldersdiskriminering. Det nya förbudet mot åldersdiskriminering gäller arbetslivet i vid mening och i viss mån utbildning.

Staten anmäld

Bland anmälningarna återfinns några mot arbetsgivare på det statliga området. Exempelvis är Länsstyrelsen i Stockholms län anmält för att inte ha förordnat en pensionerad jurist till en tjänst som notarius publicus. Juristen var den enda sökanden. Även Stockholms universitet är anmält i ett ärende som rör en tjänst.

Detsamma gäller Tågia, som arbetar med underhåll av Stockholms tunnelbanevagnar. Enligt anmälaren har arbetsgivaren uppgett hög ålder som skäl för att anmälaren inte skulle få en sökt tjänst.

Diskriminerande regler

Såväl Försäkringskassan som Arbetsförmedlingen har anmälts för regler som anmälarna anser vara åldersdiskriminerande. I Försäkringskassans fall gäller det företagande och karensdagar. Som företagare får man välja om man vill ha 3 eller 30 dagars karens och betala skatt efter det. Men det gäller bara om man är under 55 år. Därefter får man inte ändra. I Arbetsförmedlingens fall gäller anmälan åldersdiskrimininering i samband med starta eget-bidrag.

Svårt att tolka utveckling

Totalt har nya myndigheten Diskrimineringsombudsmannen fått in närmare 700 anmälningar om diskriminering under det första kvartalet. Men eftersom diskriminering på grund av ålder och könsöverskridande identitet är nya grunder i lagstiftningen är det svårt att jämföra utvecklingen med tidigare år. År 2008 mottog de fyra tidigare diskrimineringsombudsmännen 2 097 anmälningar.

Ny diskrimineringslag

Den nya diskrimineringslagen omfattar diskriminering på grund av kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder. Man kan också anmäla om man anser sig ha blivit missgynnad i samband med sin föräldraledighet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA