Bild: Mostphotos

38 blir utan jobb på Skogsstyrelsen

SKOGSSTYRELSEN2019-04-08

Efter avslutade förhandlingar står det klart att totalt 38 tjänster försvinner på Skogsstyrelsen. Det är klart färre än de 124 som varslades. ”Arbetsgivaren tog i uppåt”, säger Royne Andersson, STs avdelningsordförande.

Budgeten för 2019 som Moderaterna och Kristdemokraterna fick igenom i riksdagen i vintras innehöll snävare ekonomiska ramar för Skogsstyrelsen. Myndigheten varslade därför om en övertalighet på 124 personer i februari.

Efter att förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare nu avslutats har den siffran sjunkit till 38.

– Jämfört med hur det såg ut från början så hade jag personligen räknat med att det skulle försvinna någonstans mellan 70 och 80 tjänster, säger Royne Andersson, ordförande för ST inom Skogsstyrelsen.

Att det till slut i stället blev 38 personer som får gå beror på att myndigheten under förhandlingens gång hittade andra vägar till att spara pengar, enligt Royne Andersson.

– Arbetsgivaren lade ett övermål och kom ut med ett större varsel, som man ofta gör. Men man måste också ge cred till alla medarbetare på vartenda distrikt och enhet som har hjälpts åt med att leta möjliga vägar till besparingar. Ett arbete som sedan också fortgick i våra samverkansgrupper, säger han.

Men om inte regeringen skjuter till myndigheten mer pengar i nästa budget kan det bli nya varsel 2020, varnar Royne Andersson.

Av dem som nu får sluta är 25 personer sysselsatta med något av Skogsstyrelsens så kallade naturnära jobb, och tillhör gruppen nyetablerade eller långtidsarbetslösa. Av dem är 13 medlemmar i ST.

Ovanpå det får 13 personer på olika håll i den övriga verksamheten lämna sina tjänster, av dem är tre ST-medlemmar, enligt Royne Andersson.

– Det är aldrig kul och såklart tråkigt för dem som inte får vara kvar på myndigheten. Vi förtroendevalda finns till stöd men det är viktigt att de som har möjlighet nu använder sig av Trygghetsstiftelsen och utnyttjar det tillfället man nu har till kompetensutveckling och stöd, säger Royne Andersson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA