40 tjänster bort på Arbetsmiljöverket

MINSKAR2008-02-05

Arbetsmiljöverket ska dra ned med drygt 40 tjänster. Halva övertaligheten löses genom pensionsavgångar och genom att anställda har slutat frivilligt

Bakgrunden är att det treåriga nedskärningsprogram som förre generaldirektören Kenth Pettersson startade visade sig otillräckligt. Nye chefen Mikael Sjöberg aviserade därför i höstas att ytterligare femtio tjänster måste bort. Denna gång skulle det framför allt handla om arbetsmiljöinspektörer, eftersom huvudkontoret och regional administration redan hårdbantats.

21 sägs upp

Resultatet efter förhandlingar med facket är att 43 till 44 tjänster försvinner och 21 personer sägs upp. Några kan gå med pensionsersättning och vissa tjänster återbesätts inte när anställda slutar.

Neddragningen fördelas annorlunda än vad ledningen sagt från början.

–Det blir ungefär fifty-fifty mellan inspektörerna och huvudkontoret, säger STs avdelningsordförande Lars-Göran Sjövall.

»Folk är luttrade«

Det finns några vakanser som ska tillsättas, och de som varslas har möjlighet att söka de tjänsterna innan de slutliga uppsägningarna görs. Lars-Göran Sjövall säger sig inte ha fått så många reaktioner från medlemmarna kring de nya neddragningarna.

– Folk är ganska luttrade.

Däremot talar man mycket om förutsättningarna för verksamheten i framtiden.

– Vi är oerhört oroliga för hur det ska gå med verket och arbetsmiljöfrågorna. Jag begriper inte hur man ska klara av det.

För egen del har Lars-Göran Sjövall 1,5 år kvar till ordinarie pension och lämnar nu verket med pensionsersättning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA