Ack Värmeland du friska

NYHET2004-03-17

Försäkringskassornas anställda tillhör de sjukaste i landet. Så inte i Värmland, där kassan i ett eget projekt tagit reda på varför så många är långtidsfriska.

Av:  Ann-Charlotte Viklund

– Det är fantastiskt att komma till jobbet varje morgon och se att alla är där, berättar Margot Carlsson, sektionschef på kundtjänst vid Försäkringskassan i Värmland.

Som arbetsmiljöcontroller har hon, tillsammans med huvudskyddsombudet Mariann Lindstedt, hållit i försäkringskassans så kallade Må-projektet, där de intervjuat långtidsfriska och -sjuka anställda vid den egna kassan för att ta reda på varför så många av dem inte haft en enda sjukdag på flera år.

Idén väcktes 2001 i samband med att man inventerade eventuella arbetsmiljöproblem av den då genomförda organisationsförändringen. I uppdraget ingick också att kartlägga orsaker till långtidssjukskrivningar på kassan och att föreslå åtgärder för att minska dessa.

–Värmlandskassan var först med att fokusera på friska anställda. Senare har liknande studier gjorts på flera håll i landet, berättar Mariann Lindstedt.

Värmlandskassan med sina drygt 400 anställda hade i slutet av 2003 den fjärde lägsta sjukfrånvaron bland alla försäkringskassor, cirka sex procent. Riksmålet för samtliga försäkringskassor ligger på max sju procent, en gräns som nio av 21 kassor klarade förra året.

För att få fram friskfaktorer intervjuade Må-projektet fem personer bland Värmlandskassans anställda som inte haft en enda sjukdag på minst två år (45 procent). De arbetade med olika frågor – en i arbetsledande befattning – och på olika håll i länet. Alla hade lång anställningstid och hade varit med om många förändringar. 

Intervjuerna genomfördes vid personliga möten. Man fick hjälp av doktorand Ulla-Britt Eriksson vid Karlstads universitet med att sammanställa frågorna. Hon gjorde också intervjustudien med de långtidssjuka, som är en del av projektet.

Faktorer som påverkar hälsan

Egenkontroll och möjlighet att påverka sin arbetssituation: sätta gränser, säga ifrån.

Trivsel: gott arbetsklimat, tilllåtande arbetskamrater, känslan av att vara behövd, trygg i den egna yrkesrollen.

Positiv grundsyn: det är roligt att lära sig något nytt.

Balans mellan arbete och fritid: meningsfull fritid, sociala nätverk.

Tid att ta hand om sig själv: motion, kost, personlig utveckling.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA