AF anlitar företag utan kollektivavtal

ARBETSFÖRMEDLINGEN2011-12-09

Arbetsförmedlingen har tecknat ett preliminärt avtal med Bemannia, ett bemanningsföretag som saknar kollektivavtal. ”Nu blir det krig”, säger STs avdelningsordförande Lars-Erik Backström.

ST har inte fått någon information av arbetsgivaren om uppgörelsen med Bemannia. I stället blir det via företagets hemsida som STs avdelningsordförande Lars-Erik Backström får kännedom om beslutet:

– Nu blir det krig! När folk får reda på att det kommer in ett företag på arbetsplatserna som inte har kollektivavtal kommer min telefon att explodera.

Han påpekar att det är arbetsförmedlarnas uppgift att se till att företagen har sjysta villkor för sina anställda.

– Vi är emot att Arbetsförmedlingen ska ta in bemanningsföretag över huvud taget. Bemanningen kan vi klara ut själva, säger Lars-Erik Backström.

Avtalet med Bemannia har ännu inte trätt i kraft. Arbetsförmedlingen tog vad som kallas ett tilldelningsbeslut om ett ramavtal 18 november. Men beslutet har överklagats av ett konkurrerande bemanningsföretag.

Lars-Erik Backström säger att ST kände till att det fanns planer på att ta in ett bemanningsföretag.

– Sedan har vi bara fått se ett utkast på vad som skulle ingå i upphandlingen. Någon förhandling har inte skett. Det verkar vara läge för en tvisteförhandling.

Arbetsförmedlingens ekonomichef, Karin Leth, är ansvarig för myndighetens upphandlingar. Något krav på kollektivavtal går inte att ställa i upphandlingen, säger hon

– Vi borde ha samverkat om upphandlingen och informerat facket. Det var en miss från vår sida, säger Karin Leth.

ST Press har tidigare rapporterat om att Bemannia-anställda jobbar på Pensionsmyndighetens kundtjänst. Bemannias vd sade då till ST Press att företaget avser att teckna ett kollektivavtal efter årsskiftet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av samsam (ej verifierad) mån, 12/12/2011 - 09:23
Anser att det är dags att ta till lite mer kampvilja än förut. Arbetsgivaren kör över oss i fler och fler frågor. Tycker faktiskt att det vart lite slappt utav avdelningsstyrelsen att dom inte sätter hårt mot hårt. Återinför konflikträtten igen även under avtalsperioderna. AG verklar ju inte bry sig.
Inlagt av Staffan Bruzelius (ej verifierad) tis, 12/13/2011 - 16:29
Bemannia har nu i december blivit medlem i Bemanningsföretagen och Almega. Bolaget har också ansökt om inkoppling för de kollektivavtal som finns i branschen - Unionen och Akademikerna. Dessa ansökningar är redan undertecknade och skickade till Bemanningsföretagen. Enligt reglerna sker själva inkopplingen månaden efter medlemskapet - vilket då blir i januari 2012.

Detta storm i ett vattenglas fortsätter och jag tycker det är olyckligt att man från fackets sida ringer helt sonika runt till våra kunder och ställer dem mot väggen om detta. Det går inte enligt LOU - lagen om offentlig upphandling att ställa krav motsvarande att ha kollektivavtal eller vara ett auktoriserat bemanningsföretag. Våra offentliga kunder har gjort vad lagen föreskriver men hackas av facket på detta sätt. Nu när Bemannia är med i Bemanningsföretagen kommer vi att via Almega begära att denna häxjakt på oskyldiga fortsätter.

Arbetsförmedlingen kan vara lugn - vi har ett fungerande kollektivavtal inom 14 dagar - långt innan vi kommer att utföra uppdrag hos dem. Nu får facket hitta andra hackkycklingar att bearbeta och försöka göra livet surt för dem och deras oskyldiga kunder.

Staffan Bruzelius, vd
Bemannia


Inlagt av PB (ej verifierad) tis, 12/13/2011 - 19:49
Om det där verkligen var en kommentar från Bemannias VD så kan man ju bara skratta åt tramset. Vi anställda på myndigheten är nog inte så intresserade av att få in folk med otrygga anställningsförhållanden.
Inlagt av Johan (ej verifierad) ons, 12/14/2011 - 11:39
Vilka tomtar det finns på facket. Trångsynta och arroganta som aldrig kan se något bra i något. Skall klaga för klagandets skull.

Sedan snacket om att BF inte har råd att "jobba på det sättet"..Snälla. Blev du marknadsekonom igår? Vakna upp.

Ditt personliga tycke är irrelevant, men att sitta och fika för andras pengar klarar du. Jag är inte förvånad att du tycker som du gör.

God jul alla nissar, glöm inte att hälsa tomtarna på loftet..som ni verkar ha bra många utav.

/ Johan
Inlagt av samsam (ej verifierad) tors, 12/15/2011 - 13:30
Johan: Du vet inte vad du pratar om. Deta är ett FAKTUM att om man privatiserar delar eller helheten utav den offentliga sektorn både när det kommer till att sälja ut uppdrag alternatvt att hyra in personal så blir det en affärsmässig kulturkrock. Privata vinstintressen gör sig bäst där den hör hemma, i nicher och brancher där krav på vinst och avkastning går hand i hand med marknadens regler. I det offentliga rummet så är man samhällsbärare utav att förvalta välfärden så att alla människor i ett samhälle skall kunna få den service som dom behöver när de behöver det. Att ta in privata firmor innebär att effekten blir att dessa företag prioriterar ned de ärende som är "tunga" "svåra" Då det är mest resurskrävande att få någon form utav resultat på dessa människors/klienters ärenden. Den andra aspekten är rent arbetsrättsliga då det skulle bli för stora skillnader i anställningvillkoren Även om det finns kollektiva avtal från dessa externa parter. Vi ser redan idag med skepsis på de kompleterande aktörer som man ännu inte har sätt någon relevant efterforskning kring vad dessa"coachfirmor egentligen har gjort för resultat." Det är väldigt lätt när man är okunnig att kasta paj. Det verkar som att du vet inte vad du pratar om eller ens har insikt en ens ganska enkla almännbildande ekonomiska processhanterings och samhällsfrågor så gärna lite mer fakta nästa gång eller kanske ska du inte ens ska uttrycka dig alls. Väl mött//samsam
Inlagt av Johan (ej verifierad) mån, 12/19/2011 - 01:42
Alla bolag/statliga verksamheter är på något sätt vinstdrivande. Hur skulle vi annars ha råd med nästa budget(läs fikapaus)? Eller din lön?

Vinsten är i sig inte stor, möjligtvis om vi talar om Carema. Marginalerna är knappast miljonbelopp, och det vet du om. Förneka det om du vill. Som allt annat.

Det är inget krav att göra miljonvinst. Som tidigare sagt, hur skulle de gå om alla tänkte som dig och spenderade alla pengar, för de skjuts ju till nya hela tiden (läs: magiska pengar som kryper fram ur trollerihatten).

Om kunden sätter för höga krav, så är de ju medvetna om att det är just svårt att hitta en person till X tjänst. Behövs ingen raketforskare för att förstå det.

Se på Perido, som hade bättre avtal än vad facket hade. Hur gick det till? Är det fortfarande "tvi och blä"? Tveksamt. Som jag skrev tidigare...klagar, för sakens skull.

Sandlåda-nivå på er/din syn. "Han fick glass, men inte jag"

Tydligen så är jag MER insatt än dig. Skeptisk till att du besitter någon kunskap alls. Varken socialt, arbetsmässigt eller professionellt.

Facket är inga vita riddare likt ARN eller något annat jippo från Jan Guillou. Det är 2011 och vi lever inte bland troll och jägare, vilket du tydligen vill.

Sätt på dig foliehatten och börja hata något annat. Att hitta glädje bland fackmedlemmar är nog det svåraste man kan göra.

/ Johan
Inlagt av samsam (ej verifierad) mån, 12/19/2011 - 13:06
Johan: Seriöst Johan du har ingen aning om vem jag är eller var mina värderingar ligger som person eller som arbetstagare. Du har förmodligeningen aning om vilket arbete som det innbär att vara arbetsförmedlare/eller annan typ utav offentlig tjänsteman. Så jag tycker du kan ta dina fördomar och hålla dem för dig själv. I övrigt så anser jag att dom exemplifieringar som du tar fram är ju helt irellevanta. Arbetsföremlingen är ingen vintdrivande verksamhet.Jag tycker du borde läsa det statliga avtal som facket har förhandlat fram gällande villkoren för våra statstjänstemän. Gör det Herr Johan och jämför sedan med de så kallade "villkor" som du anser att Perido haft bättre opch visa det här ta fram dina källor. O snälle Herr mäster Johan titta inte bara på lönen som för övrigt är hög i genomsnittet.
Gör den jämförelsen Johan och visa gärna expempel. I övrigt anser jag att dina argument framstår som väldigt luddiga och innehållslösa när det kommet till förståelse för samhällsekonomiska instrument. Mitt råd tilll dig Johan. Lämna detta nu och läs på lite till. Lämna resten till dom som har kunskap om hur man arbetar i det offentliga rummet. Eller för all del sök ett arbete hos oss så kanske du kan få ett Jobb som arbetsförmedlare hade nog vart bra och lärorikt för dig. I övrigt känns det mer som om du själv råkat ut för något som gör att du "personligen har agg mot facket" Trist i så fall. Berätta gärna vad du önskar att facket skulle kunna göra för att få ditt förtroende?

Väl mött! ///Sam
Inlagt av samsam (ej verifierad) mån, 12/19/2011 - 13:13
Tilägg till förra!

Detta är en Gissning men kan detta vara Johan VD/Perido som skriver dessa inlägg? I såfall I rest my case haha.

//Sam
Inlagt av Johan (ej verifierad) mån, 12/19/2011 - 23:32
Ja inte är det otippat att dina inlägg åker upp direkt. Tar väl tid innan du hinner läsa allt.

Din meningsuppbyggnad är som en påse skridskor.

Att jag skulle vilja bli "arbetsförmedlare", är ju bara trams. Är ju ingen pondus i det om jag får säga det själv. Fast det kanske du intalar dig varje morgon inför spegeln?

Tydligen så träffade jag rätt då du tydligen brusar upp för ingenting och tar allt personligt.


Tänker inte kommentera om jag tillhör Perido eller icke.
Tydligen så var det ju så att de hade bättre villkor. Varför är de annars inte med?...
Inlagt av samsam (ej verifierad) tis, 12/20/2011 - 17:50
Som sagt I rest my case....tack för att du svara på min fråga.

Och ang avtalsbiten skicka gärna Peridos avtal till ST press så att dom kanske förhoppningsvis gör en studie och jämförelse mellan de olika avtalen. Om du har rätt fine om inte??? :)

Och nej min käre Johan jag tar det inte personligt utan jag gör helt enkelt observationen att det är lättare för okunniga fördomsfulla människor att kasta paj och fördomar istället för att ha en vettig debatt.

God Jul/MVH Samsam nissen med foliehatten

OBS/ Ska skicka dig en påse skridskor då din förra förmodligen tagit slut eftersom du ständigt glider på frågor.

Väl mött!
Inlagt av samsam (ej verifierad) ons, 12/14/2011 - 09:57
Staffan: Fackets hållning är att vi inte vill ha in bemanningsföretag. Vi arbetar oftast med långsiktiga perspektiv i det som vi gör.Bemanningsbrancshen har inte råd att arbeta och tänka på detta sättet. Därför anser jag personligen att verksamheter som eran inte ska vara i offentlig sektor då hela eran bransch ser till den ekonomiska vinsten först och till människan sist.
Jag hoppas facket aldrig slutar kämpa för att hålla bemanningsföretagen borta.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA