Aktion om lika lön för kvinnor

JÄMSTÄLLDHET2018-02-16
Lönegapet mellan kvinnor och män är 12 procent. Det innebär att män får betalt hela dagen fram till klockan 17, medan kvinnor slutar få betalt för sitt arbete klockan 16:02. Igår protesterade Svenska kvinnolobbyn i en manifestation.

På torsdagen avslöjades det nya klockslaget i samband med en fotografering på Sergels torg i Stockholm. När Svenska kvinnolobbyn startades för sex år sedan var klockslaget 15:51. I år får kvinnor lön fram till 16:02. Med den förändringstakten, 1,8 minuter per år, når vi jämställda löner först om 32 år – år 2050, skriver kvinnolobbyn i ett pressmeddelande.

”Kvinnors lägre löner är ett uttryck för ett samhälle där kvinnor värderas lägre än män. Det är dags att regeringen och arbetsmarknadens parter slutar upprätthålla löneskillnaderna och gemensamt tar ansvar för att kvinnor ska få lön hela dagen”, kommenterar kvinnolobbyns generalsekreterare Clara Berglund.

Ett 40-tal organisationer och fackförbund är medlemmar i Svenska kvinnolobbyn. ST är en av medlemsorganisationerna. Kvinnolobbyn går fram med fyra huvudkrav för en utveckling mot jämställdhet:

  • Jämställd föräldraförsäkring.
  • Samma rätt till heltid och trygga anställningsformer.
  • Skärpt tillsyn av diskriminering och årliga lönekartläggningar.
  • Att även strukturella löneskillnader synliggörs och åtgärdas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.