Allt fler avslag på livränta

LIVRÄNTA2006-08-28

Antalet personer som får avslag sedan de ansökt om livränta hos Försäkringskassan ökar varje år. Förra året fick sextio procent av knappt 30 000 sökande avslag på sin ansökan.

Den som skadats i arbetet och fått varaktigt nedsatt arbetsförmåga har rätt till livränta, vilket är ekonomiskt väsentligt mer fördelaktigt än att få sjukpension. LO-Tidningen har gjort en genomgång av utvecklingen.

Det är Försäkringskassan som prövar om nedsättningen av arbetsförmågan har samband med arbetet eller inte. Förra året avgjordes nästan 29 000 ansökningar. Bara 40 procent godkändes, jämfört med 57 procent år 2000.

Lars Sjöberg på Försäkringskassans huvudkontor säger till tidningen att en anledning kan vara att fler ansöker om livränta trots att de inte har varaktigt nedsatt arbetsförmåga:

Sjukfallsutvecklingen har stegrats de senaste åren. Många anser att det beror på arbetet, och fler sjukfall ger självklart fler anspråk, säger han.

Försäkringskassans stränga bedömningar gör att fallen med överklaganden hopar sig på fackförbundens bord. Ombudsmannen Jan Ödmark i Handels konstaterar att belastningsskador är svårare att bevisa än rena olycksfall:

Belastningsskador utvecklas under lång tid och då är det svårt att visa på samband med arbetet. Försäkringskassan anser ofta att det rör sig om åldersförändringar oavsett hur gamla de drabbade är, säger han.

Lars Sjöberg bekräftar att belastningsskadade oftare får avslag än de som drabbas av olycksfall i arbetet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA