Allvarlig JO-kritik mot Försäkringskassan

FÖRSÄKRINGSKASSAN2019-01-25

Försäkringskassan får återigen kritik av Justitieombudsmannen, JO, för att myndigheten skickat sekretesskyddat material till fel personer.

JO riktade under 2017 och 2018 i flera beslut allvarlig kritik mot Försäkringskassan för ovarsam hantering av sekretesskyddade uppgifter. I besluten uttalade JO bland annat att en tjänsteman som hanterar sekretesskänslig information har ett personligt ansvar för att sekretessen upprätthålls.

Nu har JO genomfört en ny granskning, eftersom det fortsatt kommit in anmälningar om att sekretessbelagda handlingar hamnat i fel händer. I beslutet konstaterar JO att oavsett hur handlingar skickas ut kan det inte accepteras att integritetskänsliga uppgifter röjs genom att komma obehöriga till del.

Efter den tidigare kritiken har Försäkringskassan vidtagit ett antal åtgärder för att förhindra att skyddade handlingar skickas till fel adressat, konstaterar JO. Bland annat har myndigheten infört tekniska åtgärder, för att miniminera manuell hantering av handlingar. De tekniska förändringarna har gjort det möjligt att genom funktionen central utskrift skicka brev som innehåller bilagor.

JO granskning visar att funktionen inte alltid fungerar. När funktionen inte automatiskt generar en färdig försändelse måste Försäkringskassans personal hantera brev och bilagor manuellt. I det fall JO nu har granskat inträffade detta och ett brev till en person försågs med bilagor som rörde en helt annan, som i sin tur inte fick något brev alls.

”JO har vid upprepade tillfällen påtalat vikten av att de tjänstemän hos en myndighet som har förtroende att hantera sekretessbelagda uppgifter sköter sitt uppdrag med stor noggrannhet. En tjänsteman som hanterar sekretesskänslig information har ett personligt ansvar för att sekretessen upprätthålls. Försäkringskassan har brustit i detta hänseende genom att skicka handlingar med sekretesskyddade uppgifter till AA som rörde en annan person. Försäkringskassan förtjänar allvarlig kritik för det inträffade”, skriver JO Thomas Norling i sitt beslut.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA