Anställd anmäld för missbruk av tjänsteställning

FÖRSÄKRINGSKASSAN2021-08-16

En anställd vid Försäkringskassan har anmälts till personalansvarsnämnden för att hon ska ha missbrukat sitt tjänste-id i samband med flera bedrägerier som hon åtalats för.

Kvinnan har arbetat vid Försäkringskassan ett tjugotal år, och har åtalats för nio bedrägeribrott. Enligt åtalet ska hon ha sålt varor och hyrt ut en stuga på internet som hon antingen fått handpenning eller full betalning för, trots att hon aldrig innehaft eller haft för avsikt att leverera det hon sålt. Hon har inte heller haft någon stuga att hyra ut. I samband med affärerna har hon enligt anmälan till ansvarsnämnden använt sin tjänsteställning vid Försäkringskassan och sitt behörighetskort vid minst tre tillfällen.

Den avdelningschef vid Försäkringskassans huvudkontor som gjort anmälan till ansvarsnämnden konstaterar att den brottsmisstänkta kvinnan kallats till utredande samtal om vad som skett, men inte infunnit sig. Till grund för anmälan ligger därför den förundersökning som polis och åklagare genomfört.

Enligt anmälan har kvinnan använt sitt behörighetskort vid tre tillfällen för att legitimera sig i samband med bedrägerier. Foto på behörighetskortet har lagts ut i chatten med formuleringar som ”bifogar mina id-handlingar så du behöver inte oroa dig för att bli lurad”, ”skickar bild på mitt körkort så du ser att jag finns på riktigt, så mycket skumma människor det finns” och ”för din säkerhet”.

”Användandet av Försäkringskassans behörighetskort är sannolikt ett sätt att göra henne mer trovärdig och syftet är därmed att bygga förtroende gentemot den som bedrägeriet avser”, skriver myndigheten i anmälan till ansvarsnämnden. Behörighetskortet får enligt anmälan bara användas till sådant som har koppling till medarbetarens arbetsuppgifter. I övrigt hänvisas till ett personalärende avseende kvinnans rehabilitering.

Kvinnan har enligt åklagarens stämningsansökan erkänt de bedrägerier hon anklagas för. Något datum för rättegången i tingsrätten är ännu inte utsatt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA