Bild: Mostphotos

Fyra anmäls för fusk med övertid

FÖRSÄKRINGSKASSAN2021-08-24

Fyra medarbetare vid Försäkringskassan har anmälts till personalansvarsnämnden för fusk med redovisning av övertid. Enligt anmälan har alla fyra stämplat in utan att utföra motsvarande arbete i ärendehanteringssystemet.

De fyra handläggarna har enligt anmälningarna haft kontakt med varandra via Skype i samband med sina övertidspass. Alla fyra har mer eller mindre systematiskt arbetat övertid på natten och tidiga morgnar. När arbetsgivaren granskat deras arbetsinsatser har det visat sig att samtliga haft långa perioder av inaktivitet under den tid de redovisat som övertidsarbete.

Enligt anmälningarna har handläggarna stämplat in i systemet Min tid mycket tidigt på morgnarna. Aktiviteten i ärendehanteringssystemet, ÄHS, har däremot inte motsvarat den tid respektive medarbetare varit inloggad. De fyra medarbetarna har redovisat mellan 50 och 70 arbetstimmar mer än de enligt ÄHS faktiskt utfört något arbete, och därmed fått ut mellan 20 000 och 30 000 kronor var i övertidsersättning, som de enligt anmälningarna inte varit berättigade till.

”Loggen visar även att det är långa och frekventa avbrott i aktiviteten i ÄHS, det system som NN arbetar i. Av loggen går att utläsa att NN ofta stämplar in i Min tid mitt i natten men att han inte utför något arbete först flera timmar senare. Ofta upphör aktiviteten i ÄHS långt tidigare än när han stämplar ut i Min tid. Sammanlagt handlar det om ca 68 timmar fördelat på 17 tillfällen då han arbetat övertid som består av inaktivitet men där NN redovisat tid för”, skriver avdelningschefen i anmälan för en av medarbetarna.

Enligt anmälan medger den handläggaren att han har arbetat ineffektivt och att han inte kan förklara varför det varit så långa perioder av inaktivitet.

”Att redovisa arbetad övertid när man i själva verket inte har gjort det i den omfattning man påstått skadar arbetsgivarens förtroende för medarbetaren och det skadar även arbetsgivaren ekonomiskt”, konstaterar myndigheten i anmälan.

Myndigheten överlämnar till personalansvarsnämnden att bedöma den fortsatta hanteringen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA