Anställda på SiS får kompensation

LÖNER2014-03-26

För snart ett halvår sedan avslöjade Publikt att tusentals sjuka och föräldralediga kan ha gått miste om ersättning på grund av ett fel i löne­systemet Palasso. På Statens institutions­styrelse står det klart att 304 anställda fått för lite pengar. De får nu kompensation.

Efter Publikts rapportering om data­buggen – och om att 600 tidigare sjukskrivna inom Polisen fått kompensation – började flera myndig­heter under­söka om även deras anställda var berörda.

En myndighet där man misstänkte att många anställda kunde ha drabbats är Statens institutionsstyrelse, SiS. Där vände man sig direkt till systemleverantören, dataföretaget CGI, för att få hjälp att hitta personer som gått miste om ersättning. Först efter ett halvår är saken klar.

– Det drog ut på tiden, trots att vi tryckte på flera gånger. Men nu vet vi att 304 personer har fått för lite ersättning. De får kompensation på mars­lönen, säger Carina Rystedt, lönechef på SiS.

De 304 var antingen långtidssjukskrivna eller föräldralediga under de år som felet i systemet fanns. Nu får de ersättning med upp till 6000 kronor.

Tobias Bjerman, vice ordförande för ST på SiS, är glad att frågan är löst. Men han är missnöjd med processen.

– Vi fick veta det här mer eller mind­re av en slump förra veckan, då vi ställde frågan. Vi har inte blivit involverade eller haft någon insyn över huvud taget. Det tycker jag är jättemärkligt.

Hos Polisen vet man nu att det finns ytterligare över 1 300 tidigare sjukskrivna som fått för lite pengar. Det är personer som slutat och som det kan vara svårt att lokalisera. När eller hur de ska få ersättning är inte klart, enligt förhandlingschef Magnus Lundström.

En annan fråga som inte är löst hos Polisen är hur många föräldralediga som kan ha drabbats av felet. Där väntar man besked från CGI – som haft i uppdrag att ta fram uppgiften sedan i november förra året.

Åsa Thoft, PR- och kommunikationsansvarig på CGI, vill inte kommentera varför det dragit ut på tiden.

– Om de inte redan har fått uppgifterna som efterfrågats så ska det ske inom kort, förklarar hon.

  

Systemet används av 150 myndigheter

  • Palasso används av cirka 150 myndigheter. En databugg mellan 1997 och 2010 upptäcktes inom Polisen 2005.
  • Långtidssjuka och föräldra­lediga kan ha förlorat rörliga tillägg som på grund av felet inte räknades upp över årsskiften.
  • 2013 fick drygt 600 tidigare långtidssjuka inom Polisen kompensation med sammanlagt åtta miljoner kronor.
  • Det finns även personer som fått för hög ersättning på grund av att rörliga tillägg felaktigt följt med över årsskiften. De har inte krävts på återbetalning.

  

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Löner
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA