Företag kan få betala för datafel

LÖNER2013-11-27

Efter Publikts avslöjande om att ett fel i statens lönesystem kan ha lett till att tusentals sjuka och föräldralediga gått miste om pengar, kan nu flera myndigheter komma att kräva systemtillverkaren CGI på ersättning.

Uppgifterna om att buggen i lönesystemet Palasso kan ha gjort att tusentals tidigare långtidssjuka och föräldralediga förlorat ersättningar de haft rätt till, har fått flera myndigheter att fundera på hur de ska ersätta de drabbade. Men ett antal nötter återstår att knäcka. Till exempel hur man ska hitta de individer som kan ha gått miste om pengar utan att de själva har känt till det.

– Vi har kontakt med systemleve­rantören CGI, för vi behöver deras hjälp att hitta vilka som har drabbats, säger Pia Bergqvist, personaldirektör på Statens institutionsstyrelse, SiS, en av alla de myndigheter som använder Palasso.

En annan fråga som har aktualiserats i en grupp av större myndigheter inom Arbetsgivarverket, däribland Polisen, SiS och Skatteverket, är vem som egentligen ska betala. Är det myndigheterna själva eller företaget som har tillverkat systemet? I gruppen diskuteras möjligheten att kräva företaget, CGI, på ersättning.

– Ja, den frågan har väckts. Det är ju inte vi på myndigheterna som har orsakat felet, utan det är systemleverantören. Men det är inget klart än, säger Pia Bergqvist.

Även inom Polisen, som i våras betalade ut över åtta miljoner kronor till tidigare långtidssjuka, är man inne på den linjen.

– Det är aktuellt för oss också, säger Eva Sjöberg som är HR-strateg på Rikspolisstyrelsen.

Hur mycket pengar det kan handla om är okänt i dag. Men att det rör sig om mångmiljonbelopp är klart. Av alla aktuella myndigheter är det hittills bara Polisen som har betalat ut någon ersättning alls. Och även där återstår många som ännu inte fått några pengar – de tidigare sjuka som hunnit gå i pension eller slutat och de som var föräldralediga den aktuella perioden.

Just nu förs diskussioner med facken och med CGI om hur det ska gå till att identifiera vilka som har drabbats.

Felet kan ha drabbat tusentals anställda

  • Felet i lönesystemet Palasso, som används på runt 150 myndigheter, upptäcktes inom Polisen 2005 och åtgärdades 2010. Systemfelet innebar att långtidssjuka och föräldra­lediga som varit hemma över årsskiften inte fick rätt ersättning om de hade haft rörliga tillägg på sin lön.
  • Buggen fanns i systemet mellan 1997 och 2010.
  • Hittills har ungefär 600 tidigare långtidssjuka inom Polisen fått ersättning med sammanlagt över åtta miljoner kronor från arbetsgivaren.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Löner
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA