Antalet kvinnor som skadats i jobbet ökar

ARBETSMILJÖ2020-05-27
Under 2019 ökade antalet anmälda arbetssjukdomar med nära 20 procent – och det är främst kvinnor som drabbas av sjukdom på grund av jobbet, konstaterar Arbetsmiljöverket i en rapport.

Det totala antalet arbetsolyckor ökar, medan olyckor med dödlig utgång är färre. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket om arbetsskadorna under 2019. Totalt anmäldes 10 600 arbetssjukdomar under året, vilket är en ökning med 1 700 anmälningar på ett år.

Det är nästan dubbelt så vanligt att kvinnor anmäler att de blivit sjuka av jobbet jämfört med män. Myndigheten får in 2,8 anmälningar per 1 000 sysselsatta kvinnor, jämfört med 1,5 per 1 000 män.

”Det här förstärker vår bild av att många kvinnodominerade verksamheter har en tung arbetsmiljö. Coronapandemin ökar pressen ytterligare, inte minst inom vård och omsorg. Det finns en oro, inte bara för smittorisk. Många undrar hur de ska orka, utan tid till återhämtning eller semester. Det här måste arbetsgivarna vara uppmärksamma på. Ingen ska behöva bli sjuk, skadas eller dö av sitt arbete”, kommenterar Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem statistiken i ett pressmeddelande.

Kvinnor inom offentlig förvaltning samt vård och omsorg anmälde i högre grad att de blivit sjuka av sociala och organisatoriska orsaker under 2019. Det kan enligt Arbetsmiljöverket handla om hög arbetsbelastning, små möjligheter att påverka arbetets utformning eller samarbetsproblem. Det kommer också in fler anmälningar från kvinnor som drabbats av belastningsskador.

”Den nedgång som vi har sett när det gäller anmälda arbetssjukdomar de senaste tre åren har upphört och vänt uppåt. Vi får analysera vad detta beror på, men vi ser att det är främst arbetssjukdomar som är kopplade till sociala och organisatoriska orsaker som ökar bland kvinnorna under 2019”, konstaterar Ann Ponton Klevestedt, enhetschef för statistik och analys, i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.