Arbetarskydd hotas av nedläggning

NYHET2006-08-30

Arbetsmiljöverkets tidning Arbetarskydd går med förlust och tappar i upplaga. Verket har utrett förutsättningarna för att sälja eller lägga ned tidningen. Men både verket och Arbetarskydd skulle förlora på en försäljning, anser reportern Jan-Evert Strömbäck.

Enligt Arbetarskydds chefredaktör Hans-Olof Wiklund beror nedgången indirekt på reglerna för offentlig upphandling. Tidningen upphandlade för ett par år sedan tjänster från en telemarketingfirma som skulle sälja prenumerationer. Företaget misslyckades med uppdraget, men det tog mycket lång tid innan tidningen kunde häva avtalet och anlita ett fungerande försäljningsföretag, och under den tiden sjönk upplagan från 26 900 till 23 400 exemplar.

I dagarna ska en konsult redovisa en ekonomisk värdering av Arbetarskydd, och den kan komma att ligga till grund för en försäljning eller nedläggning.

Generaldirektör Kenth Pettersson säger att inte finns någon tidsplan för ett beslut om tidningen. Men den ska vara självförsörjande genom prenumerationer och annonser.

– Utredningens förslag kommer att aktualiseras om den inte går runt, säger han.

Hans-Olof Wiklund bedömer att Arbetarskydds samlade överskott på omkring två miljoner kronor räcker för att täcka förlusterna i år och kanske nästa år.

– Men det tar pengar och tid att bygga upp en upplaga igen.

Reportern och ST-företrädaren Jan-Ewert Strömbäck tycker att det vore tråkigt om tidningen försvinner från verket.

– Vi har ett förtroende av att det någonstans är verket som är avsändare. Och vice versa ser många Arbetarskydd som en tillgång för Arbetsmiljöverket.

Om tidningen säljs och en del medarbetare väljer att inte följa med riskerar de uppsägning på grund av arbetsbrist. Genom kontakter med ST har de åtta medarbetarna i redaktionen fått veta att de i så fall går miste om insatser från statliga Trygghetsstiftelsen, eftersom de tackat nej till ett jobberbjudande. En obehaglig överraskning, säger Jan-Ewert Strömbäck.

– Vi trodde att vi omfattades av trygghetssystemet. Vad är det för arbetsrätt?

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA