Arbetsförmedling i skottlinjen

AMS2006-09-12

Ams får hård kritik av Riksrevisionen: arbetsförmedlingarna förmedlar för få jobb. Forskarna varnar för en ineffektiv arbetsmarknadspolitik. Samtidigt spär regeringen på med fler Ams-åtgärder inför valet. –Vi måste värna om de svagaste, säger arbetslivsminister Hans Karlsson (s).

Av:  Mikael Silberstein

Ams brister är så stora att regeringen bör göra en total översyn. Den slutsatsen kommer Riksrevisionen fram till i en rapport. En genomsnittlig handläggare på Ams förmedlade under 2003 åtta jobb, men gjorde över 40 placeringar i arbetsmarknadspolitiska program.

Ams anser dock att rapporten innehåller sakfel, bland annat att förmedling av tidsbegränsade arbeten inte räknas. Generaldirektör Bo Bylund har anklagat Riksrevisionen för medveten svartmålning.

Rapporten är mycket kritisk: matchningen mellan arbetslösa och arbetsgivare har inte förbättrats de senaste decennierna och effektiviteten i jobbförmedlingen har minskat. Olika arbetsförmedlingskontor som liknar varandra har stora skillnader i effektivitet. Därför anser Riksrevisionen att arbetsförmedlingarna borde kunna dubbla effektiviteten utan ökade resurser.

Slår in öppna dörrar

Arbetsmarknadsminister Hans Karlsson delar inte rapportens bild.

–Den slår in öppna dörrar och missar i precision. Ams har intensifierat matchningen av jobb mellan arbetssökande och arbetsgivare. Rapportens slutsatser är gamla och det bekymrar mig, säger han till ST Press. Det är en gammaldags syn att arbetsförmedlare ska sticka ett jobb i handen på en arbetslös. I dag har modern teknik som internet tagit över.

Pathric Hägglund är forskare vid Stockholms universitet och har tidigare jobbat på Ams i fem år. Till skillnad från Hans Karlsson instämmer han i mycket av Riksrevisionens kritik, och menar att arbetsförmedlingarnas kontakt med och stöd till de arbetslösa minskat de senaste åren.

–Att arbetslösa får hjälp senare kan leda till en ineffektiv arbetsmarknadspolitik. Då hjälper åtgärderna sannolikt sämre.

Han är tveksam till Ams-program som aktivitetsgarantin. Insatser som kostar flera miljarder om året, men enligt honom inte visar upp några positiva effekter. Vissa kan få jobb, men många förlorar på hjälpen, enligt Pathric Hägglund. Ofta kan programmen i stället minska chansen att få jobb, eftersom den arbetslöse söker färre arbeten.

Unga kan bli »inlåsta«

–Speciellt försiktig ska man vara med att sätta unga i Ams-program. Ungdomar har lättare att få jobb och kan bli inlåsta i åtgärder.

Pathric Hägglunds recept på en effektiv arbetsmarknadspolitik är färre program, mer personlig hjälp med att söka jobb och ökad kontakt med arbetsgivare.

–Det är mycket märkligt att Ams de senaste åren inte utvärderat åtgärdernas effektivitet.
I dag har Ams för dålig kunskap om vad som hjälper arbetslösa att få jobb.

Regeringen ålägger Ams att hålla nere den öppna arbetslösheten genom omfattande arbetsmarknadspolitiska program, enligt Pathric Hägglund.

–Jag förstår inte syftet med regeringens mål om en öppen arbetslöshet på fyra procent. Det vore bättre att utgå från vad de arbetslösa behöver.

En vecka innan Riksrevisionen släppte sin rapport lanserade Hans Karlsson regeringens jobbpaket. Om socialdemokraterna vinner valet utlovas 3000 nya platser i arbetsmarknadsutbildning för omskolning av arbetslösa, antalet anställningsstöd ökar från 2000 till 7000 och ungdomar ska kunna få anställningsstöd redan efter tre månader, i stället för som i dag sex månader.

–Det är inte sant att vi gömmer undan arbetslösheten. Samma uttalanden kommer från Fredrik Reinfeldt. Vår politik behöver inte omprövas nu, Ams-åtgärder är viktiga. Vi kan inte acceptera att folk hamnar i en evig arbetslöshet. Om vi inte sätter in åtgärder och ger vissa en fördel nu riskerar de att bli omkullsprungna i högkonjunkturen, säger Hans Karlsson.

Är ungdomar en grupp som behöver Ams-åtgärder?

–Det finns alltid en risk att arbetslösa blir inlåsta i åtgärder, men risken är större att ungdomar blir långtidsarbetslösa. Däremot ser jag ingen risk för att de som får åtgärder tränger ut andra från arbetsmarknaden på sikt. Det finns plats för fler, efterfrågan på jobb kommer att öka, säger Hans Karlsson.

Många arbetsförmedlare är kritiska till att människor i uppenbart behov av stöd kan behöva vänta i år på rätt åtgärd, när en månads arbetslöshet kan vara tillräckligt för att ratas på arbetsmarknaden.

Varför är det bara ungdomar som ska få anställningsstöd efter tre månader?

–Ungdomar är känsligare för att fastna i arbetslöshet, några månader får stora konsekvenser, säger Hans Karlsson

Ams skjuter tillbaka

Även Amschefen Bo Bylund slår tillbaka mot Riksrevisionens kritik. Han kan inte förstå hur Ams skulle kunna sköta sitt uppdrag med hälften så mycket resurser – då skulle personalstyrkan bli mindre än i mitten på 1970-talet, säger han.

Det finns inget motsatsförhållande mellan jobbförmedling och arbetsmarknadspolitiska åtgärder, enligt Bo Bylund.

–Vi har ett uppdrag från regeringen att matcha, förhindra utslagning och stödja personer som står långt borta från arbetsmarknaden. Även funktionshindrade måste kunna få jobb.

Däremot tar han till sig delar av kritiken. Förbättrade arbetsgivarkontakter har han sedan länge lyft fram i intervjuer som en prioriterad fråga. En enhet för utvärdering började byggas upp förra hösten.

Den viktigaste uppgiften enligt Bo Bylund är att bättre
matcha arbetslösa med arbetsgivare.

–Vi vill kunna ge stöd från dag ett, men det har inte gått att organisera med en hög arbetslöshet. En hel del skaffar själva jobb snabbt. De som bäst behöver stöd ska få det.

Många arbetsförmedlare anser att Ams är bättre lämpade än regeringen på att bestämma hur omfattande Ams-åtgärderna ska vara. Vad tycker du?

–Jag har från dag ett sagt att vi behöver flexibla regler. Trösklar och staket måste bort från vårt regelverk, säger Bo Bylund.

 

Tidigare kritik mot Ams

o Riksrevisionen har tidigare hävdat att Ams inte har riktat särskilda insatser mot nyanlända eller styrt arbetsförmedlingars arbete med gruppen. Dessutom ger tre av fyra arbetsförmedlingar inte ungdomar ett fullgott stöd och programmen utgår inte från ungas behov.

o Integrationsprojekt på Ams har inte varit tillräckligt välplanerade och har inte haft Ams ledning med sig, enligt intervjuer som Integrationsverket haft med företrädare för Ams.

o Bara en av hundra arbetslösa anvisas ett jobb genom arbetsförmedlingen, enligt en rapport från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen.

o Ams satsar nästan dubbelt så mycket pengar på män jämfört med kvinnor i arbetsmarknadspolitiska program, enligt regeringens utredning Jämstöd.

o Civilingenjörsförbundet startade en egen jobbförmedling, eftersom förbundet anser att arbetsförmedlingen inte klarar sitt uppdrag. Den nya förmedlingen ska erbjuda mer coachning, enligt förbundet.


Kritik mot Ams-åtgärder

Två rapporter från Ifau, Institutet för arbetsmarknadspolitisk utveckling, år 2001 och 2002 ifrågasatte Ams-åtgärder. Något av innehållet:

o Det var inte särskilt fördelaktigt för deltagarna att gå en arbetsmarknadspolitisk utbildning på 1990-talet.

o Däremot kan subventionerade jobb vara positivt, men de tränger undan vanliga arbeten.

o Praktik och utbildning på arbetsplatser är ofta mer effektivt än yrkesinriktad utbildning. Men att deltagaren får ett arbete måste vägas mot sämre möjligheter för andra att få jobb.

o Ams-åtgärder sänker den öppna arbetslösheten, men bidrar förmodligen till en lägre sysselsättning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA