Pressade – av de arbetslösa och av ständig kritik

AMS2006-09-12

l Arbetsförmedlarna i Haninge känner sig hårt ansatta av arbetslösa, arbetsgivare, Riksrevisionen och politiker. –Vi sliter hårt varje dag. Kritiken inför valet känns orättfärdig, säger arbetsförmedlaren Jane Ortfjäll.

Av:  Mikael Silberstein

Halv tio på morgonen i ett höghus i Haninge centrum. Riita-Maja Tefke, 53 år, söker jobb vid en dator. Hon har varit arbetslös i 14 år. Höstregnet smattrar mot rutorna i ett stort rum. Utanför försöker torghandlarna undkomma ovädret. Innanför sitter sju pressade arbetsförmedlare, som jobbar med aktivitetsgarantin.

Administrationen slukar för mycket av tiden på jobbet, tycker arbetsförmedlarna i Haninge.

–Vi vill vara ute i verkligheten och förmedla jobb, det har vi sällan möjlighet till. I dag tar jag hand om 65 personer. Om det halverades kunde jag ägna mer tid åt varje arbetslös och arbetsgivare, säger arbetsförmedlaren Jane Ortfjäll.

Trycket från de arbetslösa är hårt. Ibland behöver de pressas ut i en åtgärd eller praktik och inte sällan ligger en depression eller oförmåga att arbeta bakom, berättar hon.

Men också den ständiga kritiken från politiker, utredningar och medier har tagit hårt på de anställda.

»Smutskastad yrkeskår«

Arbetsförmedlarna i Haninge känner att måttet är rågat och får medhåll av STs företrädare inom Ams, länsarbetsnämnderna och arbetsförmedlingarna. I en insändare kräver de en offentlig ursäkt från journalister, politiker och fackföreningar som »offentligt smutskastat en hel yrkesår« och kommit med »långt ifrån saklig« kritik.

Men arbetsförmedlarna i Haninge vill ändra på mycket i sitt arbete. Frustrationen över ständigt nya direktiv från myndighetsledningen och regeringen skapar osäkerhet och tär på krafterna.

Olle Edenborg, som är ST-medlem, berättar att det ofta känns som om ambitionen är att uppfylla Ams mål om åtgärder i stället för att förmedla riktiga jobb. När en sökande gått en utbildning gäller det att få ut denne på jobb inom 90 dagar. Men en förskolelärare kan inte alltid börja mitt i sommaren.

Och regeringens löfte om att ytterligare 5000 personer ska få anställningsstöd mottas inte med öppna armar.

–Det går inte att lova sådant. Först måste platserna tas fram med arbetsgivare. Ams är bättre insatta och borde själva få bestämma vilka åtgärder som ska sättas in, säger Olle Edenborg.

Regeringen har också sagt att ungdomar ska kunna få anställningsstöd redan efter tre månader. Många andra måste vänta över ett år.

–Alla borde kunna få stöd direkt. Arbetsgivare vill ofta inte anställa folk som gått arbetslösa några månader. Om någon arbetat som tryckare kan det vara nästintill omöjligt att hitta ett nytt jobb. Då krävs utbildning, säger Jane Ortfjäll.

Leder ingenstans

Två timmar, klockan halv tolv, är Riita-Maja Tefke kvar vid datorn och söker jobb. Fram till år 1992 sålde hon SJ-biljetter, sedan har hon varit arbetslös. Hon har en skada i ryggen. I aktivitetsgarantin har hon varit med i fem år och i somras fick hon praktik som administrativ assistent på kommunen.

–Aktivitetsgarantin har inte hjälpt mig att få ett jobb. Jag måste dansa efter arbetsförmedlarnas pipa, komma till möten och passa tider. Annars får jag inte mina pengar. Det leder inte någonstans.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Inlagt av Sonny (ej verifierad) fre, 06/03/2016 - 19:48
Som arbetsgivare har jag svårt och förstå varför arbetsförmedlingen bara rekommenderar arbetssökande ifrån andra kommuner när vi vill ha personal från Haninge, märkligt.
Sonny.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA